Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Ik ben/word zwanger tijdens de adoptieprocedure. Wat zijn de consequenties?

Zwanger zijn van een biologisch kind  én tegelijk de adoptieprocedure volgen, is wettelijk mogelijk. Toch kan het soms voor verwarring zorgen. Beide ‘zwangerschappen’ zijn boeiend en emotioneel en de praktijk leert ons dat het niet altijd even evident is om beide te combineren

Zwanger tijdens infosessie of voorbereiding

Ben je zwanger tijdens de infosessie of tijdens de voorbereiding, dan kan je aan beide deelnemen, maar dit kan soms confronterend zijn zowel voor jezelf als voor de andere groepsleden.

Zwanger tijdens screening

Ben je zwanger tijdens de screening, dan gaat de Dienst Maatschappelijk Onderzoek (DMO) hierover met jou in gesprek. De DMO haalt aan dat je voor een grote verandering staat in je leven, waarbij noch jijzelf, noch de DMO weet welke invloed die verandering zal hebben.

Aangezien in de nabije toekomst je gezinscontext zal wijzigen, vraagt de DMO je adoptieprocedure tijdelijk op te schorten. Als deze tijdelijke opschorting niet gebeurt, wordt door de DMO zelf uitstel gegeven, waardoor je twee keer voor de rechtbank moet verschijnen. Indien je, minstens zes maanden na de bevalling, denkt klaar te zijn voor het vervolg van de adoptieprocedure, moet je zelf opnieuw contact op te nemen met de DMO.

Zwanger na positief vonnis

Ben je zwanger nà je positief vonnis, maar tijdens de geldigheid van je geschiktheidsvonnis, dan moet je dit bespreken met je adoptiedienst. Meestal word je dan ook on hold gezet tot na de bevalling. De adoptiedienst kan na de bevalling aanvullingen maken op je gezinsrapport. Je moet dus niet opnieuw gescreend worden door de DMO.

Ben je zwanger tijdens de wachttijd nà je positief vonnis en is de geldigheid van je geschiktheidsvonnis verlopen, dan wordt het vonnis niet verlengd zonder nieuw maatschappelijk onderzoek.

Naar het FAQ overzicht