Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Ik ben/word zwanger tijdens de adoptieprocedure. Wat zijn de consequenties?

Zwanger zijn van een biologisch kind en tegelijk de adoptieprocedure volgen, is wettelijk mogelijk. Toch kan het soms voor verwarring zorgen. Beide ‘zwangerschappen’ zijn boeiend en emotioneel, en de praktijk leert ons dat het niet altijd even evident is om beide te combineren.

Zwanger tijdens infosessie of voorbereiding

Je bent welkom om deel te nemen aan de infosessie en voorbereiding als je zwanger bent. Toch kan dit confronterend zijn zowel voor jezelf als voor de andere groepsleden, waardoor het ook mogelijk is om je procedure tijdelijk on hold te zetten. Contacteer hiervoor het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA).

Zwanger tijdens screening

Word je zwanger in afwachting van of tijdens de screening, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan het Maatschappelijk Onderzoek voor Adoptie (MOA). MOA gaat hierover met jou in gesprek en zal aanhalen dat je voor een grote verandering staat in je leven, waarbij noch jijzelf, noch MOA weet welke invloed die verandering zal hebben.

Aangezien in de nabije toekomst je gezinscontext zal wijzigen, zal MOA je vragen om je adoptieprocedure tijdelijk op te schorten. Als deze tijdelijke opschorting niet gebeurt, wordt door MOA zelf uitstel gegeven, waardoor je twee keer voor de rechtbank moet verschijnen.

Als je, minstens zes maanden na de bevalling, denkt klaar te zijn voor het vervolg van de adoptieprocedure, moet je zelf opnieuw contact opnemen met MOA.

Breng ook steeds de trajectbegeleiders van het VCA op de hoogte, zodat zij weten wat de status is van jouw dossier.

Zwanger na positief vonnis

Ben je zwanger nà je positief vonnis, maar tijdens de geldigheid van je geschiktheidsvonnis, dan moet je dit bespreken met je adoptiedienst. Meestal wordt je procedure on hold gezet tot na de bevalling. De adoptiedienst kan na de bevalling aanvullingen maken op je gezinsrapport. Je moet dus niet opnieuw gescreend worden door MOA.

Ben je zwanger tijdens de wachttijd nà je positief vonnis en is de geldigheid van je geschiktheidsvonnis verlopen, dan wordt het vonnis enkel verlengd na een nieuw maatschappelijk onderzoek.

LET OP: Houd er rekening mee dat de natuurlijke kinderrij wordt gerespecteerd bij de plaatsing van een adoptiekind. Je adoptiekind zal m.a.w. het jongste kind moeten zijn bij plaatsing in je gezin.

Naar het FAQ overzicht