Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Wat gebeurt er met de achternaam van de volwassen geadopteerde?

Door de adoptie kan de volwassen geadopteerde de achternaam van de adoptieouder(s) krijgen.

Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Als er twee adoptieouders zijn, krijgt de geadopteerde ofwel de naam van één van hen, ofwel één die samengesteld is uit hun twee namen, in de door hen gekozen volgorde met niet meer dan één naam voor elk van hen. ​
  • Als het gaat om de adoptie van het kind van een (voormalige) partner, krijgt de geadopteerde ofwel de naam van de (voormalige) partner, ofwel de naam van de adoptant, ofwel één die samengesteld is uit hun twee namen, in de door hen gekozen volgorde met niet meer dan één naam voor elk van hen. 
  • De partijen kunnen de rechtbank echter vragen dat de geadopteerde diens naam behoudt, voorafgegaan of gevolgd door de naam van de adoptant, de (voormalige) partner of in geval van adoptie door twee adoptieouders, door de naam van één van hen. De samenstelling van de naam van de geadopteerde is beperkt tot één naam voor de geadopteerde en één naam voor de adoptant(en) of de (voormalige) partner.
  • Als de geadopteerde meerderjarig is, dan kunnen de partijen de rechtbank ook vragen dat de naam van de geadopteerde onveranderd blijft.

Het vonnis maakt melding van de verklaring waarmee de adoptanten hun keuze te kennen geven.

Voor meer info, zie BW art. 353-1 t.e.m. 353-6.

Naar het FAQ overzicht