Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Wil je meer weten?

Hier vind je meer informatie over uiteenlopende thema's zoals belang van het kind, specifieke ondersteuningsbehoeften, nazorg, opvoeding, identiteit en herkomst.

Sociale ongelijkheid en wanpraktijken:

  • Financiële en andere steun aan herkomstlanden: aandachtspunten en alarmsignalen
  • Samenvatting onderzoek: Van primal naar colonial wound (2020)
  • Samenvatting onderzoek: Psychosociale impact van wanpraktijken op betrokkenen (literatuurstudie) (2021)
  • Samenvatting onderzoek: Psychosociale impact van wanpraktijken op geadopteerden en adoptieouders (bevraging) (2021)

Bekijk alles

Samenvatting onderzoek: Zoeken naar je kind als een vorm van verzet (2024)

Onderzoekers Atamhi Cawayu en Hari Prasad Sacré publiceerden in 2024 een Engelstalig en een Nederlandstalig artikel over de verschillende zoekstrategieën van Boliviaanse families van oorsprong naar hun kinderen in transnationale adoptie. In het artikel beargumenteren ze hoe deze zoekacties als verzet tegen de gesloten aard van het adoptiesysteem in Bolivia gelezen kunnen worden.

In adoptienarratieven, opgesteld vanuit een westerse invalshoek, worden eerste families vaak voorgesteld als passieve, stemloze slachtoffers in het adoptiesysteem (Högbacka, 2016).

Onderzoekers Cawayu en Sacré stellen in hun etnografische studie (2024) echter vast dat een deel van deze families actieve actoren zijn die zichtbaarheid en een stem opeisen binnen het gesloten, transnationaal adoptiesysteem, waarbij het contact tussen de eerste familie en de geadopteerde typisch wordt verbroken.

In hun artikel lees je de verhalen van 14 Boliviaanse families die pogingen ondernamen om info te verzamelen of om hun kind te zoeken. De onderzoekers observeerden 3 zoekstrategieën die deze eerste families gebruikten:

  1. zoeken via kindertehuizen en adoptieorganisaties,
  2. zoeken via strafrechtelijke procedure,
  3. zoeken via sociale media.

Bij deze zoekstrategieën botsen eerste families op heel wat uitdagingen, o.a. doordat zij na adoptie hun ouderlijke rechten verliezen en zo geen recht meer hebben op informatie over hun kind.

De onderzoekers passen de feministische en postkoloniale theorie van Spivak (1988) toe om te stellen dat de zoekacties van deze eerste families gelezen kunnen worden als een actieve vorm van verzet tegen de gesloten aard van en de permanente scheiding via het adoptiesysteem.

De zoektochten vormen een (her)onderhandeling, en in bepaalde gevallen een betwisting, over de instemming van eerste families met dit gesloten transnationale adoptiesysteem.

Het Engelstalig artikel is open access en lees je hier. Het abstract van het Nederlandstalig artikel lees je hier.

Bron: Cawayu, A., & Sacré, H. P. (2024). Can First Parents Speak? A Spivakean Reading of First Parents' Agency and Resistance in Transnational Adoption. GENEALOGY, 8(1). https://doi.org/10.3390/genealogy8010008

Cawayu, A., & Sacré, H. P. (2024). Zoeken naar je kind als een vorm van verzet. Zoekstrategieën van families van oorsprong in transnationale adoptie uit Bolivia. Tijdschrift voor Jeugd & Kinderrechten, 3 (p.177-193).

Tekst: Kristien Wouters