Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Wil je meer weten?

Hier vind je meer informatie over uiteenlopende thema's zoals belang van het kind, specifieke ondersteuningsbehoeften, nazorg, opvoeding, identiteit en herkomst.

Adoptiebeleid kader:

  • Wat is adoptie?
  • Korte geschiedenis van (interlandelijke) adoptie
  • Het belang van het kind: Hoe kunnen we dit begrip invullen?
  • De adoptiedriehoek

Bekijk alles

Wat is adoptie?

Elk kind heeft het recht om op te groeien bij zijn ouders. Dit recht is vastgelegd in artikel 9 van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Als dit niet mogelijk is en enkel in het belang van het kind, kan adoptie als jeugdbeschermingsmaatregel een gezin bieden aan een kind dat niet bij zijn eerste of geboorteouders kan opgroeien. Hierbij kan adoptie naar het buitenland pas overwogen worden als opvang door naaste familie of een geschikt pleeg- of adoptiegezin in eigen land niet mogelijk is (artikel 21, Kinderrechtenverdrag).

Volle en gewone adoptie

Juridisch gezien is adoptie 'het aannemen van een kind'. Door adoptie wordt er een nieuwe, juridische afstammingsband gecreëerd tussen het adoptiekind (en zijn afstammelingen) en de adoptieouder(s) (en - in geval van volle adoptie - de aanverwanten van de adoptieouder(s)). Na het adoptievonnis van de rechter is een adoptiekind dus het kind van zijn adoptieouders, met alle rechten en plichten die daarbij horen.

In België bestaan er twee juridische vormen van adoptie: een volle en gewone adoptie. Bij een volle adoptie krijgt het kind (en zijn afstammelingen) dezelfde rechten en plichten als was het kind geboren uit en binnen de familie van de adoptieouder(s). De wettelijke band met de oorspronkelijke familie wordt dan volledig verbroken. Deze vorm van adoptie is enkel mogelijk bij minderjarigen.

De gewone adoptie creëert tussen het kind (en zijn afstammelingen) en de adoptieouders dezelfde band als bij een volle adoptie, maar niet met de familieleden van de adoptieouders. Het kind behoudt daarnaast rechten en plichten in zijn oorspronkelijke familie. Deze vorm van adoptie is mogelijk voor minderjarigen en meerderjarigen.

Lees hier meer over het verschil tussen volle en gewone adoptie.

Adoptie van een gekend en ongekend kind

De meeste kandidaat-adoptanten starten een adoptieprocedure zonder te weten welk kind ze zullen adopteren. Dat noemen we de adoptie van een ongekend kind.

Je kan echter ook een gekend kind adopteren, bijvoorbeeld een kind van familie (neefje, nichtje) of een kind van een partner (de zogenaamde 'stiefouderadoptie').

Gesloten en open adoptie

Wanneer men spreekt over een ‘open of gesloten adoptie’, doelt men meestal op de mate van openheid die er bestaat in de adoptie. Het kan hierbij gaan van toegang tot gegevens over geregeld contact tussen het kind en zijn eerste ouders tot eerste ouders die een deel van de opvoeding van het kind voor hun rekening nemen.

Openheid in adoptie is in België niet juridisch geregeld. De mate van openheid wordt individueel ingevuld van adoptiegezin tot adoptiegezin. 

Momenteel wordt er gewerkt aan een hervorming van de adoptiewetgeving. De Vlaamse Regering stelt hierbij dat het concept van ‘meerouderschap’ (waarbij de eerste ouders voor zover mogelijk betrokken blijven) een belangrijke basisgedachte moet zijn bij adoptie. Mogelijk zal openheid binnen adoptie in de toekomst een sterkere verankering kennen in de Vlaamse wetgeving.

Lees meer over het belang van openheid op onze kennisdatabank onder het thema 'openheid'.

Interlandelijke en binnenlandse adoptie

Binnenlandse adoptie gaat om de adoptie van een in België verblijvend kind door personen die ook in België verblijven.

Bij interlandelijke, transnationale of buitenlandse adoptie gaat het om de adoptie van een kind dat in het buitenland verblijft door personen die in België verblijven.

De Belgische wetgeving omtrent adoptie kent een lange geschiedenis en wordt bepaald door het Haags Adoptieverdrag dat sinds 1 september 2005 volledig uitwerking kreeg in de Belgische wetgeving. Lees hier meer over het Haags Adoptieverdrag.

Publicatiedatum: juli 2018 - Laatst gewijzigd: februari 2025