Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Wil je meer weten?

Hier vind je meer informatie over uiteenlopende thema's zoals belang van het kind, specifieke ondersteuningsbehoeften, nazorg, opvoeding, identiteit en herkomst.

Sociale ongelijkheid en wanpraktijken:

  • Samenvatting onderzoek: Psychosociale impact van wanpraktijken op betrokkenen (literatuurstudie) (2021)
  • Paper over discours van transnationale adoptie in Vlaanderen (2015)
  • Samenvatting onderzoek: Van primal naar colonial wound (2020)
  • Webinar: Voorbij transnationale adoptie

Bekijk alles

Webinar: Voorbij transnationale adoptie

​​​​​Begin dit jaar verscheen het boek "Voorbij transnationale adoptie. Een kritische en meerstemmige dialoog". Het boek brengt getuigenissen, essays en wetenschappelijke artikels samen en vestigt de aandacht op de bredere machtsstructuren en sociaal-politieke contexten die transnationale adoptie vormgeven.

We brengen in dit gratis webinar de drie redacteurs samen voor een boeiend gesprek over hun boek en hun ervaringen. Ze geven hun visie op vragen zoals: Hoe kijken zij naar een interlandelijke adoptiestop?, Wat met wanprakijken in landen van herkomst die mogelijk blijven bestaan ook nadat interlandelijke adoptie stopt?, Hoe komt het dat er weinig onderzoek is naar en vertrekt vanuit het perspectief van eerste ouders?, Wat ontbreekt er in huidig wetenschappelijk onderzoek?

Sophie Withaeckx is professor aan de Universiteit van Maastricht. In haar onderzoek focust zij zich op adoptie vanuit een ethisch en filosofisch perspectief. Chiara Candaele werkte in haar doctoraat rond praktijken van transnationale verplaatsingen van kinderen vanuit een historisch en (bio)politiek perspectief. Atamhi Cawayu is als onderzoeker momenteel verbonden aan de universiteit van La Paz en doet onderzoek rond onvrijwillige, transcontinentale verplaatsing van kinderen voor internationale adoptie van Bolivia naar het Globale Noorden. 

Dit webinar werd georganiseerd op 23/5/2024 en kan je hier herbekijken (gratis).