Bij Steunpunt Adoptie bieden we een breed scala aan vormingen, groepsbegeleidingen en events voor iedereen die betrokken is bij adoptie. Elk jaar plannen we een aantal van deze activiteiten in. Hieronder vind je een overzicht van onze vaste activiteiten voor (kandidaat-)adoptanten en hun netwerk. Zit er een activiteit bij die je interesseert, maar staat deze nog niet ingepland? Neem gerust contact op met ons via secretariaat@steunpuntadoptie.be om te kijken of het mogelijk is deze op aanvraag te organiseren.
Vormingen voor (kandidaat-)adoptieouders
Adoptiekind op de basisschool
Adoptiekinderen passen zich vaak snel aan. Maar door een moeilijke voorgeschiedenis of de status van adoptie ondervinden ze soms problemen bij de schoolse vaardigheden, hun zelfbeeld en gedrag in de klas. Gewone opvoedingsmethodes hebben vaak geen vat op deze kinderen, omdat andere mechanismen sterker doorspelen zoals een onveilige hechtingsrelatie, extreme nood aan controle en overlevingsstrategieën. In deze vorming geven we je een kader mee van waaruit je het gedrag en de moeilijkheden van adoptiekinderen kan begrijpen. We reiken jou concrete tips en heel wat voorbeelden aan om hiermee om te gaan.
Voor wie? Professionelen lager onderwijs, ouders van een adoptiekind met lagereschoolleeftijd en andere geïnteresseerden
Hoe lang duurt het? 3u
Kostprijs? 15 euro pp
Adoptiepuberteit
De puberteit is een tijd van verandering. Eén waarin je kind een metamorfose ondergaat. Van kop tot teen. Dat doen ze niet alleen. Als ouder sta je aan de zijlijn. Je bent zowel supporter als lijnrechter. Je moedigt aan en vlagt bij buitenspel. Hoewel de spelregels op papier eenvoudig lijken, zijn ze dat op het veld niet altijd.
Wat gebeurt er in het puberbrein? Waarom kookt het af en toe over? Tijdens deze vorming nemen we samen een kijkje in het hoofd van pubers, met adoptiepubers in het bijzonder. We proberen zo inzicht te krijgen in interacties en wat je als ouder kan doen om te ondersteunen.
Voor wie? Adoptieouders en geïnteresseerden
Hoe lang duurt het? 2,5u
Kostprijs? 15 euro pp
Eerste Hechting Bij Adoptie
Het is bijna zover: je kan over enkele maanden je kind in je gezin verwelkomen. Maar hoe bouw je een veilige hechtingsrelatie op met je kind? Welke rol kunnen de mensen rondom jou en je gezin spelen? Want het gaat niet altijd vanzelf. Adoptiekinderen hebben vaak negatieve ervaringen waardoor ze heel wat extra's nodig hebben om een vertrouwensrelatie op te bouwen met volwassenen. Dan wil je natuurlijk dat alle mensen in het leven van je adoptiekind de nood aan een specifieke aanpak begrijpen. Deze vormingsavond is er dus voor jou, als kandidaat-adoptieouder met een vonnis, en je familie, vrienden en iedereen die bij je kind betrokken zal zijn (bv. kinderopvang, school…). We verdiepen ons in de theorie over gehechtheid en je krijgt heel wat tips en adviezen om deze theorie succesvol in praktijk om te zetten tijdens de eerste periode met je adoptiekind.
Voor wie? Kandidaat-adoptanten met een vonnis en hun netwerk
Hoe lang duurt het? 2,5u
Kostprijs? 15 euro pp
Life story work
In het leven van elk adoptiekind zijn er ontbrekende puzzelstukjes. Life story work is een poging om een deeltje van de verloren gegane informatie terug te geven aan je kind door samen het levensverhaal te exploreren en construeren. Hoe praat je met je kind over diens levensgeschiedenis? Wat vertel je als er geen, weinig of moeilijke informatie is? We leggen je de principes van life story work uit zodat jij en je kind hiermee thuis aan de slag kunnen.
Voor wie? Adoptieouders met adoptiekind lagereschoolleeftijd
Hoe lang duurt het? 2,5u
Kostprijs? 15 euro pp, 10 euro voor tweede deelnemer van het gezin
Mijn kleinkind is geadopteerd, super (toch?)
Als grootouder speel je een belangrijke rol in de opvoeding van je kleinkind. Een geadopteerd kleinkind krijgen is boeiend, leuk, uitdagend, maar ook wel anders. Met andere adoptiegrootouders kan je tijdens deze vorming gedachten en ervaringen uitwisselen en samen zoeken naar de extra’s verbonden aan adoptie.
Voor wie? Grootouders met geadopteerd kleinkind of met kinderen met adoptievonnis
Hoe lang duurt het? Volledige dag
Kostprijs? 30 euro pp
Praten over adoptie met je adoptiekind
“Waarom ben ik afgestaan?”, “Lijk ik op iemand?”, “Niemand vraagt mij hoe ik mij voel bij de adoptie.”
Wat als je kind met vragen komt over zijn/haar adoptie, of er net niet over wil praten? Adoptie gaat meestal gepaard met onduidelijkheden en onbekenden. Kinderen hebben antwoorden nodig om een levensverhaal op te bouwen. Ouders hebben de taak om zo goed mogelijk te antwoorden op de vragen van hun kinderen. Kinderen duidelijk maken dat ze gewenst zijn en voor altijd een plek in hun adoptiegezin hebben is geen evidentie. Onze woorden schieten soms te kort. Hoe geven we taal aan kinderen zodat ze hun verdriet en gemis delen en verwerken? Deze vormingsavond gaat over een levensverhaal opbouwen, kansen vinden om duidelijkheid te geven, omgaan met het onbekende en verdriet delen.
Voor wie? Adoptieouders en kandidaat-adoptanten
Hoe lang duurt het? 2,5u
Kostprijs? 15 euro pp
Portie gemengd
In een adoptiecontext spreken we van gemengde gezinnen wanneer er biologisch eigen en adoptiekinderen samen opgroeien. Een gemengd gezin is complexer dan een gezin met enkel biologisch eigen kinderen of enkel adoptiekinderen en kan specifieke vragen oproepen:
- "Kan ik net zoveel houden van een adoptiekind als van mijn biologisch kind?"
- "Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op de komst van een broer of zus?"
- “Wat betekent het voor mijn adoptiekind om als enige niet biologisch verwant te zijn in het gezin?”
- “Hoe moet ik reageren als buitenstaanders duidelijk onderscheid maken tussen onze 'echte' kinderen en onze adoptiekinderen?”
- “Mag ik mij anders voelen tegenover mijn 2 kinderen?”
Op deze avond krijg je duiding over de extra’s bij gemengde gezinnen. Je kan er met jouw vragen terecht en er worden ervaringen en expertise uitgewisseld.
Voor wie? (Kandidaat-)adoptieouders met (toekomstig) gemengd gezin
Hoe lang duurt het? 2,5u
Kostprijs? 15 euro pp
Veerkracht bij kandidaat-adoptanten
Het adoptietraject is er één van lange adem, vallen en opstaan, doorbijten… en nog zoveel andere beeldspraken die uitdrukken hoe uitdagend deze procedure kan aanvoelen. Hoe lang moet je zo je adem inhouden? Hoeveel keer kan je weer opstaan? Hoe hard durf je doorbijten? Het vraagt soms stevig wat doorzettingsvermogen. Deze vormingsavond is er voor kandidaat-adoptieouders die nog maar pas of al even in het adoptietraject zitten. De begeleiders staan stil bij wat veerkracht is en hoe je deze kan aansterken. We maken tijd en ruimte vrij om ervaringen uit te wisselen.
Voor wie? Kandidaat-adoptanten die infosessie 2 al gevolgd hebben
Hoe lang duurt het? 2,5u
Kostprijs? 15 euro pp
Wat brengt Sinterklaas mee?
In België is de komst van Sinterklaas een belangrijke gebeurtenis. Voor kinderen kan deze periode heel onveilig en verwarrend zijn. Als adoptieouder word je mogelijks extra uitgedaagd om je in te leven in je kind. Hoe integreer je het Sinterklaasfeest op een veilige manier in je gezin? Hoe zorg je ervoor dat je kind echt geniet van deze periode? Thema's als trauma en veiligheid, diversiteit, praten over het eigen verhaal... zijn hier aan de orde.
Voor wie? Adoptieouders
Hoe lang duurt het? 2,5u
Kostprijs? 15 euro pp
Webinars on demand
Via deze link vind je een overzicht van eerder verschenen webinars.
Groepsbegeleidingen
Schaduwverdriet bij adoptieouders (i.s.m. Kinderwens Vlaanderen)
Je hebt alles om gelukkig te zijn. Een fijn gezin, (een) fantastisch(e) adoptiekind(eren), en toch… er knaagt iets. Je durft er misschien niet aan te denken, laat staan het uit te spreken: het gemis van een biologisch kind. Kan het, zou het? Moet je niet dankbaar zijn voor wat je hebt? Het kan zijn dat je het ‘verlies’ van een biologisch kind nooit helemaal een plaats hebt gegeven. Rouwen om dat verlies is belangrijk, anders kunnen schuldgevoelens wel eens de kop opsteken. Worstel je soms met dit gevoel, maar kan je nergens terecht met je verhaal? We organiseren een praatgroep voor (kandidaat-)adoptieouders die in een veilige omgeving hierover met anderen willen praten om steun en erkenning te vinden.
Voor wie? Kandidaat-adoptanten en adoptieouders
Hoe lang duurt het? 2,5u
Kostprijs? Prijs te bepalen
Stevig op weg
Hoe weten we of ons kind zich op een veilige manier aan ons hecht? Hoe komt het dat mijn kind zo moeilijk in slaap geraakt? Wanneer kunnen we echt aan de ‘opvoeding’ beginnen? Deze groepsbegeleiding versterkt adoptieouders in hun rol. Uitwisseling van ervaringen biedt (h)erkenning en steun. De bijeenkomsten zijn een combinatie van theorie, praktische tips en samen zoeken naar antwoorden in de eerste periode na adoptie. De begeleiders gaan samen met de ouders aan de slag met hun concrete situaties.
Voor wie? Adoptieouders met een nazorgvraag in de eerste jaren na aankomst
Hoe lang duurt het? 2,5u
Kostprijs? 15 euro per scherm
Oudertraining, nieuwe autoriteit
Wordt het jou ook wel eens te veel? Gaat je tiener nog maar eens over zijn/haar of jouw grenzen? Heb je het gevoel dat je niet meer weet waar jouw kind mee bezig is en dat het zich afsluit voor jou? Hoe moeten we ons als ouders hier tegenover gedragen? Deze groepsbegeleiding biedt ondersteuning voor ouders van tieners volgens de visie van geweldloos verzet en Nieuwe Autoriteit (Haïm Omer). We staan stil bij hoe je omgaat met onmachtsgevoelens en je uit de escalatie blijft, hoe je jouw netwerken inzet en je kind laat weten dat je er voor hem/haar bent. Nieuwe Autoriteit legt de nadruk op het eigen gedrag en hoe je standhoudt ongeacht de reactie van jouw kind.
Voor wie? Ouders van adoptiekinderen vanaf 10 jaar
Hoe lang duurt het? 3 uur
Kostprijs? 15 euro per scherm
Op zoek naar verbinding
Hoe ga je ermee om als je adoptiekind niet meer in jouw buurt wil zijn, in jouw ogen onbegrijpelijk gedrag stelt of jullie je niet meer veilig voelen bij elkaar?
Soms raken ouders en jongvolwassen geadopteerden vervreemd van elkaar, begrijpen ze elkaars noden niet (meer), zorgen verwachtingen of trauma’s langs beide kanten voor een negatieve of zelfs onveilige dynamiek tussen ouder en kind. In zulke situaties kan het voor jou als ouder lastig zijn om het overlevings- of hechtingsgedrag van je adoptiekind te herkennen en te kaderen. Wat lokt dit bij jou uit? Hoe kan je je opvoedingstaak een nieuwe invulling geven?
In deze groepsbegeleiding zoeken we samen terug naar verbinding: verbinding met je kind, maar ook met andere adoptieouders en je ruimere netwerk. We ontmoeten elkaar in ons verhaal en vinden daar (h)erkenning.
Voor wie? Adoptieouders van jongvolwassen geadopteerden (vanaf 16 jaar tot de volwassen leeftijd).
Hoe lang duurt het? 3 uur
Kostprijs? 15 euro pp
Klik hier voor een overzicht van ons volledige aanbod.