Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

23 mei
Adoptie ID

Wie is Monique Weustinck Schmeitz en wat is haar link met adoptie?

Naam: Monique Weustinck Schmeitz
Leeftijd: 53
Geboorteplaats: Nederland (binnenlands geadopteerd)

Monique schreef boeken voor geadopteerde kinderen.

Wat is jouw link met adoptie?
Ik ben zelf geadopteerd, binnen Nederland. Mijn geboortemoeder was Nederlandse en mijn vader Surinaams Chinees. Ik ben geboren in 1965 en na een verblijf in een tehuis opgegroeid bij warme en liefdevolle adoptieouders.

Welke rol speelde adoptie in jouw leven?
Mijn jeugd was redelijk onbezorgd en ook nu gaat het mij goed. Toch heeft afstand en adoptie wel een belangrijke rol gespeeld in mijn leven.

Het bezig zijn met vragen over mijn afkomst, het zoeken en vinden van geboorteouders hebben veel tijd en energie gekost. Toch ben ik blij dat ik dit allemaal heb uitgezocht. Het is niet per se dat je leven gemakkelijk wordt als je de antwoorden hebt, maar mij geeft het rust dat ik het mij nu niet meer hoef af te vragen hoe het is gegaan.

Toen mijn kinderen jonger waren hadden zij ook vragen, bijvoorbeeld hoe het kon dat al hun opa's en oma's wit waren en ik (hun moeder) getint. Ook hadden zij vragen als er op school een stamboom gemaakt moest worden.

Je hebt die ervaringen omgezet naar boeken. Hoe kwam je daarbij?
Door deze vragen kwam ik op het idee om 2 boeken te maken voor geadopteerde kinderen. Hoewel iedere geadopteerde zijn of haar eigen verhaal en ervaringen heeft, zijn er ook raakvlakken. Er is herkenning als je ervaringen hoort of leest van andere geadopteerden. Het kan fijn zijn om te lezen dat er meer mensen zijn die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Vandaar de boeken.

Kan je wat meer vertellen over de boeken?
Mijn eerste boek 'Dit ben ik' bevat vragen en creatieve opdrachtjes, bedoeld voor jonge kinderen. Ze kunnen op een laagdrempelige manier kennismaken met hun eigen sociale, culturele en etnische identiteit. Naast vragen over adoptie zijn er ook vragen over hobby's, sport en vrienden. De kinderen kunnen een vingerafdruk maken, een zelfportret tekenen, de vlag van het geboorteland knutselen en nog veel meer.

Onlangs maakte ik een tweede boek voor wat oudere kinderen: 'Dit ben ik 2.0'. Voor dit boek heb ik geadopteerde kinderen geïnterviewd over hun leven en hun adoptie. De lezer kan de vragen die aan de kinderen in het boek gesteld worden ook zelf beantwoorden in het boek.

Wat hoop je met je boeken en jouw verhaal te bereiken?
Ik hoop met mijn ervaringen kinderen die geadopteerd zijn een steuntje in de rug te kunnen bieden zodat zij zich hun adoptie verhaal meer eigen kunnen maken. Natuurlijk kennen zij hun verhaal zoals het door hun adoptieouders is verteld toen ze jong waren.
Maar waarschijnlijk vinden kinderen het prettig om te lezen hoe andere geadopteerde kinderen omgaan met hun adoptie of misschien herkennen ze bepaalde dingen die zij vertellen, of juist niet. Door er op deze manier mee bezig te zijn kunnen zij zich hun adoptiegeschiedenis misschien nog meer eigen maken en leren zij zichzelf nóg beter kennen.


De boeken van Monique zijn te koop bij VAG. Je kan het eerste boek ook ontlenen in de bibliotheek van Steunpunt Adoptie. 

Gepost in: Adoptie ID

28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …
22 feb
Hulpverlener in de kijker
Sinem Cakir is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als familieopsteller en innerlij…
15 feb
Interview
Marthe is bewust alleenstaande mama van Yentl*. Yentl is 4 jaar en binnenlands geadopteerd. Hoe …