Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

27 mei
Interview

YAR Vlaanderen is een organisatie die jongeren ondersteunt die vastzitten in hun leven en hun leven terug in eigen handen willen nemen. We gingen in gesprek met Nele Meulemans, programmacoach YAR Coaching Oost-Vlaanderen. Ze vertelt over hoe zo’n programma voor jongeren eruitziet en hoe je bij hen terechtkan.


© Renaat Nijs

Wat doet YAR Vlaanderen?
Er zijn twee programma’s: YAR Wonen voor jongeren tussen 17 jaar en 21 jaar die uit noodzaak alleen moeten gaan wonen en YAR Coaching voor jongeren tussen 16 en 20 jaar die meer vat op hun eigen leven willen krijgen. De programma’s zijn bedoeld voor jongeren die vastlopen met een aantal zaken en daar zelf verandering in willen brengen.

Bij YAR Coaching zijn er drie fases in ons programma. Het eerste is een voortrajectfase waarin jongeren informatie krijgen. Ze worden naar YAR doorverwezen via de school, hulpverleningsorganisaties, huisartsen, jeugdrechtbank, ... Dan worden ze aangemeld en gaan we in gesprek met de jongeren om het aanbod van YAR toe te lichten. Ze kiezen dan zelf of ze willen instappen of niet. Dat laatste is heel belangrijk: het is hun keuze. 

Met de jongeren die effectief interesse hebben in YAR gaan we op trainingsweek. Dat is de tweede fase. Een intensief gestructureerde week waarin ze gaan kijken: wie ben ik? Wat maakt dat ik telkens op dezelfde zaken bots en hoe kan ik dat bij mezelf aanpakken?

Wat ze daar over zichzelf leren, nemen ze mee in de volgende fase. Tijdens deze derde fase krijgen ze acht maanden lang een coach die naast hen staat en hen ondersteunt bij het werken aan bepaalde zaken. Ze krijgen de kans om drie doelen te stellen aan het begin van het programma en zien hun coach één keer per week om daaraan te werken.

Welke pijlers hanteren jullie in het programma?
We hebben vier belangrijke pijlers in ons programma. Verantwoordelijkheid is daar één van. Je bent niet verantwoordelijk voor wat er met jou gebeurd is in je leven, maar je bent wel verantwoordelijk voor hoe je er nu mee omgaat.

Naast verantwoordelijkheid is keuze ook belangrijk. Er is altijd een keuze. Je ziet de keuze misschien niet altijd of je vindt ze misschien niet leuk, maar er is wel altijd keuze. Mogelijkheid is nog een hoeksteen. We laten hen meer mogelijkheden zien.

Een laatste pijler is engagement: er echt voor gaan als je iets wil, je engageren voor iets. De coach laat de jongere nadenken en lost het niet voor hen op. Het doel van YAR is om de jongere op lange termijn sterker te maken op eigen kracht.

Wie zijn de coaches?
We werken met 75 vrijwillige medewerkers per YAR Coaching programma. Dit is een heel diverse groep van mensen. Hetgeen ze gemeenschappelijk hebben: ze willen hun tijd en energie steken in het ondersteunen van jongeren.

Een belangrijk deel van YAR is de community rond de jongere. We werken met jongeren die er vaak alleen voor staan en wij proberen hun netwerk uit te breiden. Daarom zetten we een grote groep vrijwilligers rond hen gedurende het hele programma en de jongeren leren ook elkaar kennen.

Wat is jouw rol bij YAR?
Ik ben drie jaar vrijwillige medewerker geweest bij YAR, omdat ik iets wou betekenen voor mensen. Dat vond ik superinteressant en ik merkte dat ik daar veel gepassioneerder in was dan in mijn job destijds. Dus toen er een vacature vrijkwam, heb ik gesolliciteerd voor deze job, en nu zijn we twee jaar verder en ben ik nog steeds blij met mijn keuze om voor YAR te werken.

Mijn collega en ik coachen zelf geen jongeren in hun traject, maar wij coachen de coaches. En wij worden dan weer gecoacht door onze coach. Elke week spreken we de coaches om te horen hoe het gaat in hun traject, en dan volgen we het verder op. Als het moeilijk loopt in een traject, springen wij in. Dat kan wel vaak gebeuren, want acht maanden is lang. Dus als er een jongere even vastzit, en de coach ook, dan komen wij ondersteunen en helpen hen weer op weg.

Welke aanpak hanteren jullie rond adoptie?
Ik ben al in gesprek gegaan met verschillende jongeren die geadopteerd zijn, en het zijn allemaal andere verhalen. Ik zie daar geen lijn in. Hetzelfde met jongeren uit de pleegzorg.

Soms hebben ze vragen over hun biologische ouders of zitten ze met een afwijzingsgevoel, maar soms zijn ze daar helemaal niet mee bezig en gaat het meer over het feit dat het nu niet goed loopt met hun adoptieouders. Elke jongere ervaart dat anders en uit dat anders.

We maken geen verschil tussen de jongeren of hun verhalen. Dat is hoe wij werken. Het maakt niet uit wat hun achtergrond is. Wat wij aanpakken is niet zozeer hun verhaal, maar hoe ze er nu mee omgaan.

Hoe kunnen jongeren bij jullie terecht?
Via onze website is de gemakkelijkste manier. Jongeren kunnen zichzelf aanmelden, maar ook hulpverleners of ouders kunnen dat doen. Voor het YAR Coachingprogramma in Oost-Vlaanderen is er elk jaar een aanmeldingsperiode van begin oktober tot eind februari. Tussen maart en september kan je zeker ook contact opnemen, maar we starten pas terug op in oktober. Er zijn geen wachtlijsten.

Meer info over YAR: https://www.yarvlaanderen.be/
Instagram: https://www.instagram.com/yarvlaanderen/

Gepost in: Interview

16 jun
Adoptie ID
Naam: Miguel Put Leeftijd: 38 jaar Land van herkomst: Guatemala Wat is jouw link me…
27 mei
Interview
YAR Vlaanderen is een organisatie die jongeren ondersteunt die vastzitten in hun leven en hun le…
27 mei
Interview
Dit voorjaar versterkte Helen ons team. Nu haar stage bij Steunpunt Adoptie erop zit, kijkt ze t…
19 mei
Interview
Afgelopen week verscheen het boek (On)gewenst. In (On)gewenst beschrijven geadopteerden Kiran Va…