Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

29 jun
Verslag

Afgelopen maanden versterkte stagiaire Lorianne ons team. Nu haar stage bij Steunpunt Adoptie achter de rug is, blikt ze terug op de voorbije periode en kijkt ze voorzichtig vooruit naar de toekomst.

Hallo daar! Ik ben Lorianne Deketelaere, een enthousiaste studente Toegepaste Psychologie aan Howest te Brugge. Met mijn lerarendiploma al op zak besloot ik vorig academiejaar om de opleiding Toegepaste Psychologie te starten. Naar het einde van mijn lerarenopleiding toe voelde ik me nog niet volledig verzadigd. Het was tijdens een keuzevak waarin het psychisch welzijn centraal stond dat mijn interesse in de psychologie echt begon te groeien. Dat vak maakte iets in me los waardoor ik wist dat ik hier verder mee wilde gaan.

Voor mijn tweedejaarsstage in Toegepaste Psychologie kreeg ik de kans om stage te lopen bij Steunpunt Adoptie. Als geadopteerde sprak deze organisatie meteen tot mijn verbeelding en was ik ontzettend nieuwsgierig naar wat ik er kon leren.

Tijdens mijn stage kreeg ik een breed inzicht in wat adoptie in België precies inhoudt. Ik had de mogelijkheid om boeiende mensen te interviewen en artikelen over hun ervaringen, werkingen en organisaties te schrijven. Bovendien kon ik deelnemen aan tal van informatieve sessies, voorbereidingsbijeenkomsten en vormingen die mijn kennis over het adoptielandschap en gerelateerde thema's (zoals hechting en trauma) hebben verrijkt.

Door de combinatie van mijn achtergrond als geadopteerde en deze stage heb ik een nieuw en waardevol perspectief ontwikkeld dat me in staat stelt anderen te helpen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. De unieke combinatie van mijn lerarenopleiding, Toegepaste Psychologie en mijn stage bij Steunpunt Adoptie zorgt ervoor dat ik een brug kan slaan tussen de academische wereld van het onderwijs en de psychologie en de praktische realiteit van adoptie.

Deze stage was voor mij een zeer positieve ervaring. De acht weken bij Steunpunt Adoptie hebben bijgedragen aan mijn persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik ben me meer bewust geworden van mijn eigen adoptieproces, iets waar ik voorheen niet vaak bij stil had gestaan. Deze stage heeft me laten zien waarom het belangrijk is om geconfronteerd te worden met de verschillende aspecten van adoptie. Sommige aspecten raakten dichter bij mijn eigen verhaal dan andere, maar ik ben dankbaar voor de ervaring en de groei die het me heeft gebracht.

Daarnaast ben ik ook ontzettend verheugd dat ik tijdens mijn stage bij Steunpunt Adoptie terecht ben gekomen in zo’n fantastisch team. Het was geweldig om te ervaren hoe dit team mij heeft verwelkomd en aangemoedigd gedurende mijn stageperiode.

Na het afronden van mijn stage kijk ik uit naar mijn welverdiende vakantie, waarin ik de tijd zal nemen om tot rust te komen. In september begin ik aan mijn tweede stage in de bijzondere jeugdzorg, waarna ik in januari 2024 afstudeer met mijn diploma Toegepaste Psychologie. Hoewel ik altijd het onderwijs als einddoel had, heeft mijn recente stage ervoor gezorgd dat ik mijn opties openhoud en blijf verkennen welke mogelijkheden het werkveld te bieden heeft. Ik ben enthousiast over de toekomst en sta klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan en mijn kennis en vaardigheden in te zetten om anderen te helpen.

Bedankt om je stage bij ons te lopen, Lorianne! We wensen je veel succes met alles wat je nog zal ondernemen.

Gepost in: Verslag

25 apr
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…