Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

06 mrt
Boekbespreking

Er is ongetwijfeld al heel wat geschreven over kinderen met het Foetaal Alcoholsyndroom (FAS). Over hoe de toxische effecten van alcohol de ontwikkeling van het lichaam en de hersenen van een foetus permanent kunnen beschadigen. Over de oorzaak van FAS, de 4 kenmerken om tot een diagnose te komen, de gevolgen, ...

Is dit boek dan zo anders? Wij vinden van wel. Fotograaf Allard de Witte en journalist Joost Bos zetten persoonlijke, dagdagelijkse portretten van kinderen neer, kinderen met FAS. Het Foetaal Alcohol Syndroom krijgt hier meerdere gezichten. De kinderen worden in grote foto’s aan de lezer voorgesteld. We mogen meekijken in de leefwereld van enkele kinderen en hun (pleeg-, adoptie-) ouders. In de korte getuigenissen leren we onder andere Alex kennen, die zo graag meisje zou willen zijn en zoveel nood heeft aan rust binnen zijn eigen onrust. Ook de geadopteerde Mila, met vuur in haar ogen, verwonderd door de natuur en met een onvermogen om haar eigen grenzen te kennen, laat staan te bewaken. Isiah, bij wie het niet in hem opkomt om zich te verweren tegen andere kinderen, maar bij wie soms een hevige storm kan woeden in zijn hoofd. Enkel laten uitrazen helpt, om dan in de armen van zijn oma, dikke tranen te laten en weer tot rust te komen.

Tegelijkertijd krijgt ook een moeder van een kind met FAS het woord die niet wist dat ze zwanger was. Haar hele leven lang zal ze zich schuldig voelen. Meteen wordt daar een belangrijke  moeilijkheid blootgelegd om tot een juiste diagnosestelling te komen: schuldgevoel. Toegeven als moeder dat je hebt gedronken, ook al was het niet veel, daarmee staat of valt de diagnose FAS of FASD.

De Witte en Bos wilden FAS-problemen tot leven brengen, tot mensen maken. Op hun manier proberen ze zoveel mogelijk mensen voor te lichten. Deze kinderen hebben niet om dit leven gevraagd, hun moeilijkheden hadden voorkomen kunnen worden. Dit boek is een pleidooi voor een eenduidige boodschap aan het grote publiek. Laat de hulpverleners, de politiek, de wetenschappers en de pers allemaal hetzelfde enige veilige advies geven: drink niet tijdens de zwangerschap, zelfs niet een beetje.

Voor wie is dit boek bedoeld? Als het van De Witte en Bos afhangt voor iedereen, omdat het de verantwoordelijkheid is van de maatschappij om in te staan voor de gezondheid en de toekomst van ongeboren kinderen. Als het van ons afhangt, voor al wie FAS in beeld wil zien. Wie een antwoord wil op de ‘FAS, en wat nu?- vraag’, zal andere literatuur moeten raadplegen. Wij helpen jullie hier uiteraard graag bij zoeken.

Het boek kan ontleend worden bij Steunpunt Adoptie.

Frouke Crucke
Nazorgmedewerker Steunpunt Adoptie

Gepost in: Boekbespreking

15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …