Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

03 apr
Vorming

Op 6 en 13 mei organiseren we een creative workshop 'Op zoek naar een rijkere identiteit' voor geadopteerden. Waar mag je je aan verwachten?

Stereotypen over geadopteerden

In de groep met gelijkgestemde zielen gaan we op zoek naar andere stukjes identiteit, naast de stukjes die vaak over geadopteerden worden verteld.

De dingen die gangbaar zijn of 'gekend' zijn, zijn vaak de moeilijke, de problematische dingen die bij de ene al wat meer met begrip kunnen rekenen dan de andere.

Het gaat dan vooral over moeilijke hechting, het blijven zoeken naar zichzelf en het vaak ook niet vinden, enzovoort. Meestal worden ze ook nog eens gevolgd door weinig rooskleurige voorspellingen over de toekomst. Het zijn vaak oordelen van anderen, uitspraken over slechte prognoses, ja soms zelfs diagnoses. 

Puzzelstukjes van je identiteit

En als we ze vaak genoeg horen of lezen,  dan wordt het langzamerhand ook een verhaal dat we onszelf gaan aanpraten. En die kunnen op de duur ook vrij hardnekkig zijn.

Het hoeft niet veel betoog dat dit kwetsend kan zijn en weinig uitnodigend is om een genuanceerde identiteitspuzzel over onszelf te leggen.

Positieve elementen bovenhalen

In deze tweedaagse staan we stil bij andere, soms ondergesneeuwde stukjes van onszelf die ook ergens in ons besloten liggen.

Dit doen we zonder de heersende verhalen te ontkennen - die zijn er nu eenmaal ook - maar we halen vooral de positieve elementen naar boven. De ruwe diamanten die we kunnen oppoetsen en polijsten zodat die weer wat meer kunnen fonkelen in de zon.

Die deeltjes die ons weer sterker in onze schoenen  laten staan, die ons meer in verbinding laten staan met dat waar we zelf voor staan,  dat wat we belangrijk vinden.

Eigen waarden en normen

Door middel van creatieve en inzichtelijke methodieken gaan we dieper in op ons potentieel, op onze eigen waarden en normen van waaruit we dingen doen en niet doen, van waaruit we dingen zeggen en niet zeggen, van waaruit we dingen voelen en niet voelen.

En als we die goed te pakken hebben, dan staan we ook stil bij momenten waarin we met ons potentieel soms ook eens kunnen 'doorschieten', onze valkuilen. Om zo sterker te worden, eerlijk en oprecht vanuit onze noden en behoeften te reageren en  te leven, hierover te communiceren en bijgevolg van hieruit ook betere interacties aan te gaan met anderen.

Alle praktische informatie over de workshop vind je hier.

Gepost in: Vorming

25 apr
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…