Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

23 feb
Verslag

Op dinsdagavond 16 februari organiseerden VAG en Steunpunt Adoptie de debatavond “Adoptie anno 2016… waar staan we en waar gaan we naartoe?”.

Deze avond kwam er naar aanleiding van de turbulenties in het adoptielandschap de afgelopen weken, maanden. Turbulenties die gepaard gingen met veel meningen, de ene al luider en duidelijker te horen en te lezen dan de andere. We beoogden een avond waarin dialoog centraal stond, met recht op vragen en de mogelijkheid om samen na te denken over de toekomst. De aanwezigheid van meer dan 60 geadopteerden, adoptieouders, geboortemoeders en kandidaat- adoptieouders, leert ons dat dialoog en overleg mogelijk én nodig is.

De adoptieambtenaar van het VCA én de coördinatoren van de drie interlandelijke adoptiediensten gingen in op de uitnodiging om meer duiding te geven over de stand van zaken in adoptie. Wij willen hen hiervoor graag danken.

Na hun voorstelling was er ruimte voor vragen. Er kwamen vragen over de balans tussen voor- en nazorg, over hoe de accreditaties overgedragen kunnen worden bij een mogelijke fusie van de adoptiediensten, over de eenduidigheid van aangehaalde cijfers over de wereldwijde daling van het aantal adoptiekinderen.

Om de meningen te verzamelen over hoe men de toekomst van adoptie ziet, werden rondetafelgesprekken gevoerd rond verschillende stellingen. De deelnemers konden kiezen bij welke stelling ze het liefst aansloten. De discussies en conclusies werden terug in de grote groep gebracht door de moderatoren van iedere rondetafel. Hieronder zetten we de stellingen nog eens voor jullie op een rijtje:

  • Het subsidiariteitsbeginsel primeert te allen tijde bij interlandelijke adoptie. Dit betekent dat een kind pas in aanmerking komt voor interlandelijke adoptie als in het land van herkomst geen mogelijkheden zijn om op te groeien bij familie, pleeg- of adoptiegezinnen.
  • Een interlandelijke adoptie kan alleen in het belang van het kind gebeuren indien het herkomstland het Haags Verdrag heeft ondertekend en geratificeerd.
  • Er moet een onafhankelijke ombudsdienst opgericht worden waar (kandidaat) adoptieouders, geadopteerden en geboorteouders terecht kunnen en ondersteuning vinden indien ze klachten hebben over de dienstverlening van de verschillende actoren waarmee ze in aanraking komen tijdens het adoptieproces (van aanmelding tot en met thuiskomst adoptiekind).
  • De ervaring van de 3 huidige  interlandelijke adoptiebureau ’s kan beter worden gebundeld in één Vlaamse interlandelijke adoptiedienst.
  • De oprichting van bijkomende organen zoals een ethische commissie is noodzakelijk om het beleid inzake interlandelijke adoptie te verbeteren.
  • Het VCA (Vlaams Centrum voor adoptie) en FCA (Federale Centrale Autoriteit) worden best ondergebracht onder één interfederaal orgaan. Dit staat garant voor een (meer) optimale samenwerking.
  • De overheid moet meer inzetten op proactief kanaalonderzoek.
  • Er mag alleen geadopteerd worden in landen met goeie voorbereiding en nazorg voor geboorteouders.
  • Voor kinderen die nog gekende ouders hebben is gesloten adoptie geen optie.
  • Een overheid die adoptie faciliteert, moet de nodige waarborgen bieden dat adoptie voldoet aan alle kwaliteitseisen conform het Verdrag van Den Haag.

De gesprekken en de daaruit vloeiende aanbevelingen en opmerkingen worden gebundeld en zullen op de aankomende hoorzittingen, begin maart, mondeling worden toegelicht in het Vlaamse Parlement. Ze zullen ook schriftelijk worden overgemaakt aan de bevoegde beleidsmakers.

Dit rapport zullen jullie binnenkort ook terugvinden op onze website.

Bedankt aan alle aanwezigen, de sprekers, alle VAG-vrijwilligers en aan onze moderator Soumaya Zaougui, voor deze boeiende en constructieve avond. Dit wordt zeker en vast vervolgd….

Gepost in: Verslag

25 apr
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…