Ann Somers is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als klinisch psycholoog in Mortsel (Antwerpen) met kinderen, jongeren en volwassenen. We stellen haar graag aan je voor.
Dag Ann. Vertel eens iets over je praktijk?
Ik ben eerstelijnspsycholoog binnen de conventie eerstelijnspsychologische zorg, afgekort ELP. Die conventie werd geïnstalleerd om de zorg voor kinderen, adolescenten en volwassenen die kampen met milde tot matige psychische moeilijkheden laagdrempelig en betaalbaar te maken.
Ik ben aangesloten bij het netwerk SaRa voor volwassenen in de regio Antwerpen, maar ook kinderen en jongeren kunnen bij mij terecht.
Doordat ik geconventioneerd ben, is het kennismakingsgesprek volledig gratis voor mijn cliënten. Daarna hebben zij recht op 8 individuele sessies aan € 11 per sessie of € 4 per sessie in het geval van een verhoogde tegemoetkoming.
Wie kan waarvoor bij jou terecht?
Als eerstelijnspsycholoog werk ik vooral met mensen die nog geen langdurig traject in de hulpverlening achter de rug hebben, maar voor de eerste keer ergens serieus tegenaan lopen.
Door de laagdrempeligheid en de regionale inbedding van het ELP-kader zijn mijn cliënten en de zaken waarmee ze worstelen heel divers. Specifiek voor adoptie durf ik te stellen dat mijn expertise ligt bij gehechtheid, zowel van kinderen en jongeren als volwassenen.
Werken met kinderen en jongeren is een oude passie van mij. Ik gebruik heel graag spel, tekenen, uitbeelden en andere creatieve methoden waar volwassenen soms minder vatbaar voor zijn.
Met volwassenen voer ik gesprekken, ik geef geen opdrachten. Ik probeer samen met de cliënt naar verbanden te zoeken. Vaak is er een link met het verleden, maar ik vertrek altijd vanuit het nu. Ook vanuit het idee dat we aan het verleden niets meer kunnen veranderen, maar dat we vanuit het nu misschien wel anders kunnen kijken naar dat verleden en daardoor ook de toekomst anders kunnen benaderen.
Verder werk ik vooral vanuit een systeemtheoretische benadering. Kortgezegd probeer je de mens dan te zien in alle systemen waar die actief is. Ik probeer ook aandacht te hebben voor de beelden en ideeën die er heersen in de maatschappij over hoe je zou ‘moeten’ zijn en die mensen zichzelf hebben toegeëigend. Door de overkant in beeld te brengen, probeer ik iets in gang te zetten. Dat vind ik belangrijk, zeker binnen de beperktheid van het ELP-kader van 8 gesprekken.
Wat als de 8 gesprekken om zijn?
Als de 8 gesprekken om zijn en er is verdere ondersteuning nodig, zoek ik samen met de cliënt naar mogelijkheden, soms in samenspraak met de huisarts. Sommige cliënten zetten de stap naar een zelfstandig therapeut buiten het ELP-kader om, maar dat is niet voor iedereen financieel haalbaar. Af en toe blijf ik cliënten ook langdurig zien, maar ik richt me toch eerder op de kortdurende trajecten binnen het ELP-kader.
Welke link heb je met adoptie?
Vanuit het VCOK-adoptie heb ik samen met twee collega’s lange tijd de verplichte voorbereidingscursus gegeven aan kandidaat-adoptieouders. Dat gaf mij heel wat inzicht in wat er leeft bij mensen die wensen te adopteren. Later werd de opdracht van het VCOK-adoptie uitgebreid en konden wij stapjes zetten naar de begeleiding van gezinnen die geadopteerd hadden. Via verschillende methodieken boden wij nazorg aan adoptiegezinnen, individueel of in groep. Ook voor adoptiekinderen hebben we destijds een aantal initiatieven uitgewerkt.
Bij een hervorming van de adoptiesector in 2010 werd de opdracht vanuit VCOK-adoptie overgedragen en ben ik een andere weg ingeslagen. Erna werkte ik nog 10 jaar in de onderwijssector vooraleer ik mijn eigen therapiepraktijk startte.
Is er nog iets wat je graag wil delen?
Onze kracht destijds lag in het werken met adoptiegezinnen. Ik werkte toen niet met ouders die hun kind hadden afgestaan. Als ik de link echter leg naar mijn praktijk nu, wil ik benadrukken dat ook zij erg welkom zijn in mijn praktijk.
Tot slot wil ik zeggen dat ik enorm aangenaam verrast ben door de wending die het hele debat over adoptie de afgelopen periode heeft genomen. Geadopteerden geven aan hoe het is (geweest) voor hen en kunnen heel goed verwoorden wat er nodig is. Dat is een evolutie waar ik blij om ben.
Meer informatie? Ann houdt consultaties op dinsdag en donderdag. Je kan een afspraak maken met Ann door te mailen naar anns.somers@hotmail.com of te bellen naar 0474/305281.
Gepost in: Hulpverlener in de kijker