Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

12 mei
Hulpverlener in de kijker

Het Rattennest is een praktijk voor opvoedingsondersteuning, gezinsbegeleiding en (psycho)pedagogische counseling op onze adoptiekaart. Wij spraken met Katrien Zabeau, klinisch psychologe bij Het Rattennest.

Vertel eens iets over jouw praktijk?

Het Rattennest is een praktijk voor opvoedingsondersteuning , gezinsbegeleiding en (psycho)pedagogische counseling. Ik werk vanuit de Attachment Parenting en de Attachment Theory én de overtuiging dat er niet noodzakelijk een biologische band tussen gehechtheidsfiguur en kind moet zijn opdat een veilige gehechtheidsrelatie tot stand kan komen waardoor een kind optimaal kan ontwikkelen.

Wat is jouw link met adoptie en/of pleegzorg?

In 2009 werd mijn oudste zoon dood geboren. Ik ben mama van een zoon van elf en in januari 2019 werd ik pleegmama van een fantastisch klein monsterke dat net drie werd. Hij woont bij ons sinds hij 1 maand was. Het is een perspectief biedende plaatsing en hij staat onder toezicht van de jeugdrechter. Ik heb een heel mooie samenwerking met Pleegzorg en onder andere door zijn komst ben ik me in de loop der jaren nog meer gaan specialiseren in gehechtheid en opvoedingsondersteuning.

Wie kan bij jou terecht? En waarvoor?

In Het Rattennest kan iedereen terecht die problemen ervaart rond opvoeding, interactie en communicatie met kinderen en jongeren. Ik richt me niet alleen tot ouders en grootouders, maar ook tot adoptie(groot)ouders, pleeg(groot)ouders, hulpverleners, leerkrachten, opvoeders … Ik geef psychologisch advies en counseling over Hechting en Hechtend Ouderschap en mensen kunnen bij mij terecht voor opvoedingsondersteuning. Gesprekken met kinderen en jongeren doe ik niet, maar indien nodig gaan we samen op zoek naar gerichte, specifieke hulp voor de problematiek van zoon of dochter.

Hoe ga je te werk?

Wat we in de praktijk doen, is samen zoeken naar destructieve patronen, communicatiestoornissen en de psychologische grondslag van problemen. Het doel van de counseling is ondersteunen en een veranderingsproces op gang brengen waardoor het gezinsleven terug in volle harmonie kan plaatsvinden. Daarnaast heb ik heel vaak gesprekken met toekomstige ouders over Hechtend Ouderschap.

Rond welke thema’s werk je het liefst of het meest?

Ik werk het liefst met ouders van kleine en grote pubers. Ik krijg dan ook heel vaak mensen over de vloer die worstelen met de puberteit van hun kind. Het gaat dan over de peuter- of kleuterpuberteit of de adolescentie. Ook de thema’s ‘nieuw samengestelde gezinnen’, ‘kinderwens’ en ‘onveilige gehechtheidservaringen’ komen heel vaak aan bod in de praktijk. Daarnaast werk ik de komende maanden aan een hele nieuwe reeks voordrachten en een boek over Hechtend Ouderschap.

Heb je nog een interessant weetje om af te sluiten?

Ik heb sinds een paar jaar ook een tweede praktijk Choose Wisely waar koppels en singles terecht kunnen voor psychologisch advies over alles wat te maken heeft met partnerkeuze, relaties en relatieproblemen, communicatie, gehechtheid en intimiteit.

Meer info over Het Rattennest vind je op de website. Katrien Zabeau is elke weekdag telefonisch bereikbaar op het nummer 0477/297198 (behalve tussen 15 en 18u). De praktijk bevindt zich in Oostakker (Gent).

Gepost in: Hulpverlener in de kijker

03 okt
Hulpverlener in de kijker
Tara Mergeay is een adoptiecoach op onze adoptiekaart. We stellen haar graag aan je voor. …
01 okt
Actueel
Momenteel werkt het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) aan een vernieuwd systeem voor (interlande…
29 sep
Interview
Myung Feyen is geadopteerd uit Korea, opgegroeid in België en sinds 2000 woonachtig in Den Haag.…
22 sep
Evenement
Hoe ga je als geadopteerde om met racisme? Hoe kan je als adoptieouder je kind ondersteunen? Wat…