Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

28 nov
Hulpverlener in de kijker

Groepspraktijk Kompas is een multidisciplinaire praktijk op onze adoptiekaart die zich al dertig jaar inzet voor logopedische en psychotherapeutische begeleiding van kinderen, jongeren en volwassenen. Wij spraken met Lieke Hoppenbrouwers, logopedist en oprichter van Kompas, over hun werking, expertise en adoptiesensitieve aanpak.

Dag Lieke. Kan je ons iets vertellen over Kompas? Waarvoor kan men bij jullie terecht?

Kompas is een groepspraktijk waar kinderen, jongeren en volwassenen - zowel met als zonder adoptieachtergrond - terechtkunnen voor logopedische en psychotherapeutische begeleiding.

De praktijk wordt gerund door twee collega-logopedisten en mezelf. Naast algemene logopedie zijn we gespecialiseerd in neurologopedie, OMFT-therapie (logopedie gerelateerd aan orthodontie) en begeleiding bij leerstoornissen.

Daarnaast werken we in onze praktijk samen met andere professionals, waaronder een speltherapeut die jonge kinderen begeleidt en een kinder- en jeugdpsycholoog die ondersteuning biedt bij zowel algemene psychologische moeilijkheden als bij acute psychische problemen.

We werken dus met een team van verschillende zorgverleners, waardoor we een breder scala aan zorgvragen kunnen beantwoorden.

Hoe gaan jullie te werk?

Cliënten kunnen rechtstreeks contact met ons opnemen, maar we krijgen ook aanmeldingen via doorverwijzingen van huisartsen, arts-specialisten, scholen of CLB’s.

In een eerste gesprek brengen we de klachten en voorgeschiedenis in kaart. Klachten kunnen heel uiteenlopend zijn van leerproblemen over spraak-taalproblemen tot gedrags- en emotionele moeilijkheden. Afhankelijk van de specifieke noden bekijken we welke therapie aangewezen is.

In een eerste contact bespreken we ook de mogelijkheden inzake betalingsregeling. Voor logopedische therapie is in veel gevallen terugbetaling mogelijk via het RIZIV of via een aanvullende verzekering van het ziekenfonds.

Bij adoptie gaat het vaak om adoptiekinderen die voor logopedische problemen aangemeld worden door hun adoptieouders. Soms is het niet vanaf het begin duidelijk dat het gaat om een cliënt met een adoptieachtergrond, maar als we dit weten, dan kunnen we daar rekening mee houden in de anamnese en de behandeling.

Waarom is het belangrijk om die adoptieachtergrond mee te nemen in een logopedische behandeling?

We willen elk aspect dat bijdraagt aan de moeilijkheden waarmee iemand worstelt meenemen in de behandeling.

Leerproblemen kunnen bijvoorbeeld genetische factoren hebben, maar ook cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling spelen mee. Zo kunnen hiaten in kleuter- of lager onderwijs of wisselingen in de schoolloopbaan het leertraject in de weg zitten waardoor leerproblemen ontstaan. Evengoed spelen rouw- en verlieservaringen of je niet goed in je vel voelen hierin een rol. Dat zijn zaken waarvoor we extra aandachtig zijn in de begeleiding van geadopteerden. Ook moeilijkheden op vlak van sociale vaardigheden kunnen ervoor zorgen dat de taalontwikkeling minder goed loopt.

Sommige zaken zijn minder zichtbaar of voor de hand liggend, maar kunnen een invloed hebben op taalontwikkeling en leerprestaties van adoptiekinderen. Het is dus belangrijk dat we daarmee rekening houden.

Laatste vraag: heb je zelf een persoonlijke link met adoptie?

Nee, toch niet. Mijn link is er enkel professioneel. Dit jaar vieren we het dertigjarig bestaan van Groepspraktijk Kompas en doorheen de jaren hebben we heel wat geadopteerden begeleid. Dat is gaandeweg zo gegroeid.

Meer info over Groepspraktijk Kompas vind je op de website. Je kan Lieke en haar collega’s bereiken via info@groepspraktijkkompas.be of door een berichtje te sturen via WhatsApp naar 0492 49 62 09. Kompas heeft vestigingen in Schilde (Schoolstraat 18) en Schoten (Jozef Hendrickxstraat 138).

Gepost in: Hulpverlener in de kijker

06 dec
Uitgelicht
Voor elke adoptie neemt een ouder onzichtbaar afscheid – een verlies dat vaak in stilte wordt do…
02 dec
Vacature
Word jij onze nieuwe collega?! Wij zoeken een administratief medewerker en een medewerker co…
28 nov
Hulpverlener in de kijker
Groepspraktijk Kompas is een multidisciplinaire praktijk op onze adoptiekaart die zich al dertig…
15 nov
Boekbespreking
Lise, nazorgmedewerker bij Steunpunt Adoptie, las het boek 'Whatever Next?: On Adult Adoptee Ide…