Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

10 nov
Verslag

Steunpunt Adoptie vindt het belangrijk om nazorgprojecten te ondersteunen. Daarom lanceren we jaarlijks een incentivesoproep waarmee we nazorgprojecten inhoudelijk en financieel een duwtje in de rug willen geven. Enkele weken geleden lanceerden we de oproep van 2023. Maar hoe zijn de projecten van 2022 eigenlijk verlopen? Eerder dit jaar gaven we een overzicht van de projecten die tijdens de vorige ronde als winnaars uit de bus kwamen. Nu het einde van het jaar nadert, is het tijd om even terug te blikken op enkele van de gerealiseerde projecten! Wat organiseerden zij en wat motiveerde hen om zich in te zetten voor de organisatie ervan?

Verbindingsdag voor jong Aziatisch geadopteerden – door Lotus Li en Noëmi PlateauZondag 2 oktober kwamen we samen om stil te staan bij de mentale impact die adoptie op je kan hebben. Vaak worstelen we hier alleen mee of stoten we in onze omgeving op onbegrip. Deze dag konden we ervaringen delen, luisteren naar elkaar en de connectie met onze Aziatische roots maken door onder andere een Aziatische kookworkshop. Ook nodigden we verschillende sprekers uit die de moeilijkheden die adoptie met zich kan meebrengen uitlegden, maar ook tools aanreikten over hoe je daarmee om kan gaan. Er waren daarnaast enkele fysieke oefeningen om de concepten als verplaatsing en onthechting uit te leggen.

Deze verbindingsdag was specifiek voor jong Aziatisch geadopteerden. Professionele hulp was ook voorzien die dag.

Wij zijn @noemiplateau en @lotus__li, beide geadopteerde twintigers die elk in onze jeugd een moeilijk maar verschillend mentaal proces doorgegaan zijn rond onze adoptie. In die verwerking ervan vonden we elkaar, samen met veel herkenning en erkenning. We realiseerden ons snel dat we dat doorheen onze jeugd in onze omgeving erg gemist hebben. En zo kwam het idee van dit evenement tot stand, om te kunnen bieden waar we zelf zo’n nood aan hadden.

De dag was ongelofelijk fijn, er was heel veel herkenning bij elkaar, veel gedeelde emoties, maar ook veel vreugde. Zo besloten we ook meteen een tweede editie in te lassen, die zal vallen op zondag 12 maart.

Welzijnsdag Body & Health – door CAFE


CAFE organiseerde de Welzijnsdag Body & Health Editie. 5 adoptiesensitieve therapeuten en hulpverleners kwamen vertellen over hun werkwijze en expertise.

Met deze welzijnsdag wilden we:

  • Informeren rond de fysieke impact van adoptie, afstand, migratie, psychologisch en emotioneel trauma
  • Drempelverlagend effect voor geadopteerden creëren die aarzelen om de stap te zetten naar hulpverlening
  • Inzicht geven in verschillende technieken waardoor geadopteerden kosten en tijd uitsparen
  • Inspiratie en vertrouwen geven om (sneller) hulpverlening in te schakelen.

Aan de hand van deze Welzijnsdag wilden we ons steentje bijdragen aan de vele noden van geadopteerden inzake hulpverlening, zelfontplooiing en zelfontwikkeling. Vanuit onze eigen ervaringen weten we hoe hoog sommige drempels kunnen zijn. Geadopteerden hebben vaak lange en meerdere hulpverleningstrajecten achter de rug waardoor zij ontmoedigd geraken en door het bos de bomen niet meer zien.

We hebben al tal van activiteiten gepland in de komende maanden. Je vindt ze terug op onze website. We hopen in de lente van 2023 een nieuwe Welzijnsdag te organiseren, een Beauty & Skincare editie.

Geïnspireerd? Wil jij ook kans maken op ondersteuning voor jouw nazorgproject? Hier vind je het deelnameformulier en alle informatie en voorwaarden. Deadline om je project in te dienen is 16 november. Veel succes!

Gepost in: Verslag

23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …
22 feb
Hulpverlener in de kijker
Sinem Cakir is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als familieopsteller en innerlij…
15 feb
Interview
Marthe is bewust alleenstaande mama van Yentl*. Yentl is 4 jaar en binnenlands geadopteerd. Hoe …
02 feb
Verslag
Naar jaarlijkse gewoonte lanceerden we in najaar 2023 een nieuwe incentive oproep voor nazorgpro…