Contacteer ons of spring binnen op Gordunakaai 85a in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

14 mrt
Evenement

Inzichten uit de sociale en humane wetenschappen

logo's allemaal

Hoe moet het verder met interlandelijke adoptie? Welke ethische vraagstukken roept interlandelijke adoptie op? Wat zijn de voorwaarden voor het ontwikkelen van een respectvolle en ethische adoptiepraktijk? Zijn er alternatieven?

Hoe ervaren families en/of verwanten van geadopteerden in de ‘zendende’ landen de huidige adoptiepraktijk?  Wordt er voldoende met hun noden en bekommernissen rekening gehouden? Waar kan het beter?

Hoe ervaren geadopteerden het leven in België? Hoe ervaren zij racisme en discriminatie? Hoe is het om op te groeien in een ‘wit’ gezin als je zelf niet wit bent? Zijn de ervaringen van interlandelijk geadopteerden anders dan die van andere migranten?

Interlandelijke adoptie is een onderwerp dat onvermijdelijk veel vragen oproept. Om op die vragen een antwoord te bieden, organiseert Steunpunt Adoptie in samenwerking met vier Vlaamse universiteiten (Ugent, UA, VUB en KULeuven) op 26 en 27 april 2019 een symposium in Brussel. Tijdens lezingen en workshops geven we het woord aan verschillende nationale en internationale onderzoekers uit sociale en humane wetenschappen. In dialoog met het aanwezige publiek, gaan zij op zoek naar mogelijke antwoorden op belangrijke vraagstukken in het hedendaagse adoptiedebat.

Binnen de psychologische wetenschappen en geneeskunde is adoptie al langer een belangrijk studieobject. Sinds de eeuwwisseling hebben ook steeds meer sociale en humane wetenschappers hun aandacht gericht op het onderwerp, en op interlandelijke adoptie in het bijzonder. Deze wetenschappers hebben vooral aandacht voor historische, politieke, economische, sociale, culturele en ethische aspecten van interlandelijke adoptie en onderzoeken de praktijk binnen een context van migratie, diversiteit en globale ongelijkheden. Aangezien deze inzichten nog relatief jong zijn, en nog vrij onbekend in de adoptiewereld, wil dit symposium ze onder de aandacht brengen van hulpverleners, werknemers in de adoptiesector, beleidsmakers en natuurlijk ook alle betrokkenen in interlandelijke adoptie.

Ben je geadopteerd, geboorteouder of adoptieouder, of ben je een hulpverlener of ben je op een andere manier betrokken in de adoptiewereld? Dan heten we jou op 26 en 27 april graag welkom op ons symposium in Brussel! Inschrijven kan vanaf nu via onze website, waar je ook het volledige programma en alle details terugvindt. Tot dan?

Bekijk hier het volledige programma en schrijf je in!

Gepost in: Evenement

05 dec
Verslag
In 2007 publiceren prof. dr. Gloria Wekker et al. het rapport “Je hebt een kleur, maar je bent N…
02 dec
Actueel
In mei van dit jaar vond er een extra hoorzitting plaats over interlandelijke adoptie uit Ethiop…
25 nov
Verslag
Maandagavond 18 november 2019. De eerste webinar van onze driedelige reeks over verwantschap en …
07 nov
Evenement
VCOK en Steunpunt Adoptie organiseren samen drie webinars over verwantschap en roots (18/11, 25/…