Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

01 jul
Tips & tricks

Weet je nog niet precies wat te doen deze zomervakantie? Wij verzamelden verschillende tips die je misschien wat inspiratie kunnen geven.

Kijktips

FC United

"Ondanks de frustraties, ging ik niet antwoorden op dat soort verwensingen. Maar diep vanbinnen had ik zodanig veel woede dat ik me op het veld ging afreageren. Ik zei tegen mezelf dat ik 2 goals ging maken, dat werden er dan 5."

Morgen (2 juli) zien we hem spelen tegen Italië, maar deze uitspraak deed Romelu Lukaku al eerder in de driedelige documentairereeks ‘FC United’. In deze minireeks over racisme in het Belgische voetbal getuigen spelers van kleur. Ook spreekt men met beleidsmakers en wordt er gezocht naar mogelijkheden om racisme en structurele ongelijkheid buiten spel te zetten.

Je kan de reeks hier bekijken.

Keerpunt Tara Mergeay - Adoptie als rouwproces

Tara Mergeay is geadopteerd uit India. Zij vertelt aan Peter Perceval welke rol adoptie in haar professioneel en privéleven speelt. Tara heeft haar eigen praktijk als adoptiecoach en is buddy bij a-Buddy.

Bekijk het interview via deze link.

Leestips

Als broers en zussen - Samen opgroeien in een adoptie- of pleeggezin – Femmie Juffer, Lindy Popma, Monique Steenstra

Een siblingrelatie is een heel unieke relatie. Dat geldt ook voor broers en zussen in adoptie- en pleeggezinnen, of er nu een biologische verwantschap is of niet. In het nieuwe boek Als broers en zussen vertellen 24 jongeren in 12 dubbelinterviews over hun ervaringen. Eind 2019 verscheen van dezelfde auteurs het boek Dit huis is een thuis waarin 16 jongeren vertellen over opgroeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin. We namen toen dit interview af met de schrijvers.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Een nieuwe wereld in 100 dagen – Vera Van Renterghem

“Hoe zou de wereld eruitzien als jij voor een dag alles kon beslissen?” Auteur Vera Van Renterghem vroeg aan honderd jonge M/V/X van diverse achtergronden dezelfde vraag. Ook Juki Rosiers, geadopteerd uit Noord-Vietnam, vertelt welke nieuwe wereld zij zou scheppen. Het boek werd prachtig geïllustreerd door Eleni Debo.

Hier vind je er meer informatie over.

Doetips

Blotevoetenpad

Zin in een fijne uitstap met de kinderen? Ga naar één van deze acht blotevoetenpaden!

Bewegingspelen

De Sherborne Bewegingspedagogiek wordt toegepast bij baby’s en kinderen van verschillende leeftijden. Het doel van de bewegingsmethode is om je bewust te worden van je eigen lichaam en je daarin goed te voelen. Zo ontwikkel je zelfvertrouwen en ben je beter in staat om relaties aan te gaan. Zin om dit thuis eens uit te proberen met je kind? Dat kan!

  • Wiegen: Per drie. Laat je kind met de rug op de grond liggen. Ga langs diens zijde staan en neem elk een enkel en pols vast. Til je kind op en wieg deze zachtjes in de lengterichting. Leuke variant: leg je kind in een deken en wieg voor- en achterwaarts.
  • Bewegende brug: Per twee. Eén persoon maakt een brug door de handen en voeten gespreid op de grond te plaatsen. De ander kruipt op alle mogelijke manieren door en onder de brug. Variant: creëer met je lichaam allerlei andere poorten waar de ander doorheen kan.
  • Tegenover: Per twee. Ga tegenover elkaar op de grond zitten. Druk de handpalmen tegen elkaar en beweeg in alle mogelijke richtingen zonder los te laten; dichtbij, veraf, hoog, laag … Variant: probeer het eens met jullie voeten!
  • Wankelen: Per twee. Sta elk op één been en reik elkaar een hand. Probeer met je vrije hand en been zo ruim mogelijk te bewegen. Wie kan dit zonder te vallen? Tip: beweeg in het begin traag, zodat je het evenwicht bewaart en elkaars kracht en energie leert kennen.
  • In het huisje: Per twee. Ga op de grond zitten en laat je kind tussen je benen zitten. Wieg heen en weer, varieer in tempo en las rustpauzes in. Wrijf, klop, tokkel … op de rug van je kind en zeg wat je doet. Houd rekening met wat je kind zelf aangeeft (stoppen, verder wiegen, wrijven op de rug …). Wissel daarna de rollen om.

Meer bewegingsspelen vind je in het boek Sherborne bewegingspedagogiek van Jo Daems dat je kan uitlenen in onze bib.

Instaroute of TikTok museum

Haal die smartphones maar boven! Doe een instagramroute, bijvoorbeeld in Kortrijk of Roeselare.

Of ga naar Smile Safari in Brussel, het grootste Instagram- en TikTokmuseum (toevallig opgericht door adoptievader Hannes Coudenys).

Wij wensen je alvast een fijne zomervakantie!

Gepost in: Tips & tricks

03 okt
Hulpverlener in de kijker
Tara Mergeay is een adoptiecoach op onze adoptiekaart. We stellen haar graag aan je voor. …
01 okt
Actueel
Momenteel werkt het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) aan een vernieuwd systeem voor (interlande…
29 sep
Interview
Myung Feyen is geadopteerd uit Korea, opgegroeid in België en sinds 2000 woonachtig in Den Haag.…
22 sep
Evenement
Hoe ga je als geadopteerde om met racisme? Hoe kan je als adoptieouder je kind ondersteunen? Wat…