Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

28 feb
Onderzoek

Margot Dupont, studente pedagogische wetenschappen, schreef haar masterproef over 'Motivatie en adoptiebeeld bij kandidaat-adoptanten: welke invloed heeft de informatiesessie?'. Ze onderzocht hierbij de invloed van de informatiesessie, vernieuwd na het ingaan van het nieuwe decreet voor binnenlandse adoptie in 2016.

Abstract van de masterproef

Deze masterproef is het gevolg van eerdere onderzoeken door De Block (2015) en West (2016).

Na de invoering van het nieuwe decreet voor binnenlandse adoptie in 2016, maakte de informatiesessie veranderingen door. Dit onderzoek gaat na of die veranderingen nuttig bleken en of de investeringen aldus opgeleverd hebben. Het doel van de studie is nagaan welke invloed de vernieuwde informatiesessie van Steunpunt Adoptie heeft op de motivatie en het adoptiebeeld van de kandidaat-adoptieouders.

Tussen 25 augustus en 28 november werd van 59 kandidaten twee maal een vragenlijst afgenomen en vijf respondenten gaven daarbovenop nog een interview. Dit onderzoek werd voornamelijk op een kwantitatieve manier verwerkt, de verkregen resultaten werden a.d.h.v. de informatie uit de interviews aangevuld.

Uit het onderzoek kan voorzichtig besloten worden dat Steunpunt Adoptie een positieve invloed heeft op de motivatie van de kandidaat-adoptanten en de bereidheid een kind met specifieke ondersteuningsbehoeften te adopteren, ook al geven weinigen aan hiertoe bereid te zijn.

Opvallend is dat slechts een categorie binnen de specifieke ondersteuningsbehoeften meer dan de helft van de kandidaten aanspreekt, nl. het adopteren van een kind met broer(s) en/of zus(sen).

Steunpunt Adoptie lijkt bijgevolg correcte en realistische informatie te verschaffen, waardoor de kandidaat-adoptieouders een helder globaal beeld verkrijgen dat ze nodig hebben bij het opstellen van hun kindprofiel.

Lees hier de volledige masterproef.

Gepost in: Onderzoek

25 apr
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…