Contacteer ons of spring binnen op Gordunakaai 85a in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

08 mrt
Actueel

Op 7 maart 2018 keurde het Vlaams Parlement het nieuwe decreet interlandelijke adoptie goed. De nieuwe maatregelen treden tegen september 2018 in werking.

Waarom nood aan een nieuw decreet?

Sinds de goedkeuring van het vorige decreet in 2012 is de context van adoptie zeer gewijzigd. De laatste jaren is niet alleen het aantal interlandelijke adopties enorm gedaald. Ook rezen er problemen met bepaalde adoptiekanelen. Om die onzekerheden, maar ook mogelijke misbruiken te vermijden drong nieuwe regelgeving zich op.

Wat gaat er concreet veranderen?

Vandaag hebben we in Vlaanderen 3 diensten voor maatschappelijk onderzoek (DMO's) in Brussel, Hasselt en Gent. Deze diensten worden gecentraliseerd. Zo zit alle expertise op 1 plek.

Er komt ook een centrale wachtlijst. Momenteel is het zo dat wanneer de samenweking met een bepaald adoptiekanaal wordt opgeschorst, omwille van nieuwe regelgeving in het land van herkomst of twijfels over de integriteit van het kanaal, kandidaat-adoptieouders terug achteraan de de wachtlijst terecht komen. Voortaan kunnen ouders hun 'anciënniteit' behouden wanneer zij noodgewongen voor een ander adoptiekanaal kiezen.

Jongeren vanaf 12 jaar hebben inzagerecht in hun adoptiedossier. Zij kunnen hiervoor terecht bij zowel de adoptiedienst als het Vlaams Centrum voor Adoptie. Ook wie jonger is kan inzagerecht krijgen, afhankelijk van zijn of haar maturiteit.

Omdat er duidelijk nood is aan meer bijstand voor adoptieouders in elke fase van het adoptieproces, zullen de adoptiediensten in extra begeleiding voorzien. Ouders, maar ook geadopteerden, die voor nazorg en ondersteuning liever niet bij hun adoptiedienst aankloppen, kunnen steeds bij Steunpunt Adoptie terecht. Ouders en geadopteerden hebben op die manier zelf de keuze.

Het raadgevend comité bij het Vlaams Centrum voor Adoptie krijgt de opdracht om ethische reflecties uit te brengen omtrent algemene vragen met betrekking tot interlandelijke adoptie. 

Gepost in: Actueel

08 mrt
Vorming
Het is altijd leuk om te horen dat een vorming enorm heeft bijgedragen. Grootmoeder is spe Marle…
08 mrt
Actueel
Op 7 maart 2018 keurde het Vlaams Parlement het nieuwe decreet interlandelijke adoptie goed. De …
27 feb
Boekbespreking
We vullen onze bibliotheek regelmatig aan met interessante boeken over allerlei adoptiegerelatee…
28 jan
Actueel
Sinds 2013 kunnen geadopteerden, wanneer zij hun roots willen opzoeken of een rootsreis willen o…