Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

03 apr
Actueel

'Eén procedure voor binnenlandse en interlandelijke adoptie?' Dit was één van de vragen tijdens de hoorzitting in de commissie Welzijn op woensdag 18 maart ’15. De CD&V (Katrien Schryvers en collega’s) en NVA (Lorin Parys) dienden een conceptnota voor nieuwe regelgeving binnenlandse adoptie in en VCA en Steunpunt Adoptie waren aanwezig om deze te bespreken.

Huidige procedure binnenlandse adoptie
De huidige voorbereiding van kandidaat-adoptieouders binnenlandse adoptie wordt opgenomen door het Gents Adoptiecentrum (voor 2015 was dit door EVA-vorming). Pas na de plaatsing van het kind in het gezin vindt het maatschappelijk onderzoek plaats en ontvangen de adoptieouders al dan niet een geschiktheidsvonnis. Ondertussen verblijft het kind vaak al een jaar in het gezin.

De twee conceptnota’s stellen een stroomlijning voor van de procedures voor binnenlandse en interlandelijke adoptie: kandidaat-adoptanten volgen éénzelfde infosessie en éénzelfde voorbereiding bij Steunpunt Adoptie, worden gescreend door een dienst voor maatschappelijk onderzoek en pas na het geschiktheidsvonnis kunnen ze kiezen voor een binnenlands of een interlandelijk traject. Kandidaat-adoptanten krijgen zodoende een breed beeld van adoptie en zorgen voor kinderen en hoeven pas op het einde van de rit te beslissen in welk traject ze zullen stappen.

Deze stroomlijning impliceert ook dat alle kandidaat-adoptieouders in een instroombeheer zullen stappen. Dit instroombeheer is reeds van toepassing voor kandidaat-adoptieouders in de interlandelijke adoptieprocedure. Zowel bij interlandelijke als bij binnenlandse adoptie is de groep kandidaat-adoptieouders veel groter dan de groep adoptabele kinderen. Dit onevenwicht zorgt voor ellenlange wachtlijsten.

De indieners willen tijdens de infosessie en voorbereiding binnenlandse adoptie meer informatie geven over de mogelijkheden om pleegouder te worden. Het opvoedingstraject bij pleegzorg en adoptie is niet dezelfde, maar voor diegene die voor beide trajecten openstaan, zal breder geïnformeerd worden.

Het maatschappelijk onderzoek is de volgende stap in het doorlopen van de procedure. De indieners stellen terecht voor om de plek van deze evaluatie te wijzigingen naar de periode voor de plaatsing van het kind in het gezin en ook deze fase te stroomlijnen met de procedure voor interlandelijke adoptie. De keuze om het maatschappelijk onderzoek toe te wijzen aan de dmo’s lijkt ons logisch:

  • De dmo’s hebben de nodige expertise om deze extra gesprekken te houden. De link met binnenlandse adoptie is hierbij snel gemaakt.
  • Het adoptiekind vindt pas een thuis in een gezin dat reeds is goedgekeurd door de familierechter.
  • De kandidaat-adoptieouders vallen binnen een gesubsidieerd systeem.

De indieners stellen voor om de vier binnenlandse adoptiediensten samen te laten smelten tot één binnenlandse adoptiedienst.

In de twee conceptnota’s lezen we grote zorg voor de begeleiding van de geboortemoeders. Deze opdracht wordt toegewezen aan de binnenlandse adoptiediensten. Het decretaal verankeren van een financiële en functionele scheiding bij de adoptiedienst is noodzakelijk zodat situaties zoals de gedwongen adopties in het verleden, vermeden kunnen worden.

Tenslotte wil men het inzagerecht installeren zoals bij interlandelijke adoptie. Niet alleen bij de adoptiedienst, maar ook op een onafhankelijke centrale plek moeten binnenlands geadopteerden terecht kunnen voor inzage van hun dossier.

Meer lezen?
Hieronder kan u een link vinden naar beide conceptnota’s:
- conceptnota Lorin Parys
- conceptnota Katrien Schryvers, Vera Jans, Cindy Franssen, Griet Coppé, Dirk de Kort en Sonja Claes

Inge Demol
Directeur Steunpunt Adoptie

Gepost in: Actueel

15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …