Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Workshops veerkracht i.s.m. veerkrachtexpertisecentrum (online)

-

Vele adoptiekinderen en pleegkinderen werden voor hun aankomst in het adoptiegezin of pleeggezin blootgesteld aan schokkende of traumatische gebeurtenissen. Denk hierbij aan onveilige leefsituaties en in sommige gevallen misbruik, mishandeling en geweld. Ook honger blijkt uit onderzoek een traumatische impact te hebben op kinderen.  Helaas kunnen dergelijke gebeurtenissen de verdere ontwikkeling van deze kinderen verstoren tot uiting komend in klachten als o.a.: een laag zelfbeeld, sociale problemen, moeilijk kunnen hanteren of uiten van emoties, lichamelijke klachten, innerlijke onveiligheid, etc. Veerkracht gaat over de mogelijkheid om dergelijke gebeurtenissen te boven te komen door inzet van diverse voor het kind en het gezin belangrijke veerkrachtbronnen.

In deze 4-delige workshopreeks bespreken we uitgebreid:

  • Wat is veerkracht (vanuit een sociaalecologische benadering)?
  • Wat weten we uit onderzoek over veerkracht en hoe kunnen we deze informatie simpel integreren in de thuissituatie middels het raamwerk van de veerkrachtpuzzel?
  • Wat kan ik als adoptieouder en/of pleegouder doen om de kans te vergroten dat mijn kind terugveert van schokkende gebeurtenissen en/of traumatische gebeurtenissen middels de 4 verschillende kindvriendelijke tools voor in de thuissituatie?

Meer uitleg over de workshops in dit filmpje

De workshops richten zich voornamelijk op adoptieouders en pleegouders met kinderen tussen de 3 en 10 jaar. Tijdens de workshops zullen we dan ook heel specifiek aan de hand van de meegestuurde tools en additionele praktische tips uitleggen hoe je thuis met het adoptiekind of pleegkind kan werken rondom bepaalde uit onderzoek aangetoonde veerkrachtbronnen. Tijdens workshops richten we ons hoofdzakelijk op praktische tips.  Met betrekking tot de logistiek voor het verzenden van de tools, is het aangewezen om zich snel in te schrijven. Je kan ervoor kiezen om elke workshop aan te sluiten of slechts de workshop(s) van keuze te volgen.  De producten worden naar jou thuis gestuurd en zitten in de prijs inbegrepen.

Meld je snel aan, want plaatsen zijn beperkt.

Opbouw workshopreeks:

  • Workshop 1: Het zelfbeeld en de competenties van adoptie- en pleegkinderen versterken als onderdeel van veerkracht (product: talentenjagers)
  • Workshop 2: De communicatievaardigheden en probleemoplossende vaardigheden van adoptie- en pleegkinderen vergroten als onderdeel van veerkracht. (product: question pillow)
  • Workshop 3: De Emotionele vocabulaire van adoptie- en pleegkinderen vergroten als onderdeel van veerkracht (product: emotielaken)
  • Workshop 4: De Lichamelijke en cognitieve veiligheid van adoptie- en pleegkinderen vergroten als onderdeel van veerkracht (product: relaxmat)

Voor wie? Voor adoptie- en pleegouders met kinderen tussen de 3 en 10 jaar.

Wanneer? Op donderdagavonden van 20u00 - 21u30
Workshop 1 op 25 februari '21
Workshop 2 op 4 maart '21
Workshop 3 op 11 maart '21
Workshop 4 op 18 maart '21

Begeleiding: Naomi Vandamme, klinisch psycholoog, auteur boek: veerkracht bij kindertrauma

Kostprijs: € 55 per avond, inclusief product dat wordt opgezonden (10% korting bij inschrijving voor alle workshops)

Aanmelden voor de workshops kan via mail naar Steunpunt Adoptie via secretariaat@steunpuntadoptie.be. De verdere administratie en betaling wordt verzorgd door het Veerkracht Enexpertisecentrum. Bij inschrijving graag vermelding van 'naam + voornaam (alleen of als koppel), adres (voor verzending van product), e-mailadres (online link workshop), gsm-nummer en voorkeur workshop(s)'. 

Dit initiatief is een samenwerking tussen Steunpunt Adoptie en het Veerkracht Expertisecentrum (Naomi Vandamme)

www.veerkrachtexpertisecentrum.com
www.thementalbox.com

Heb je vragen? Misschien vind je ze hier wel tussen.

 

Bekijk alle veelgestelde vragen