Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Herkomst

Zoekvragen

Als je zoek- en afstammingsvragen hebt, dien je je aan te melden bij het Afstammingscentrum dat sinds 1 april 2021 actief is. Het Afstammingscentrum is hét aanspreek- en oriëntatiepunt voor iedereen die vragen heeft over de eigen afstamming. Je kan contact opnemen met de medewerkers van het Afstammingscentrum via info@afstammingscentrum.be of 09 277 04 43.

  

Daarnaast zijn er verschillende verenigingen en vrijwilligersorganisaties van geadopteerden en adoptieouders die als ervaringsdeskundigen ondersteuning kunnen bieden en tips geven bij zoektochten.

Inzage adoptiedossier

Ook voor een inzage in je adoptiedossier dien je je te wenden tot het Afstammingscentrum, ongeacht je herkomstland. 

Momenteel is er een wachtlijst bij het Afstammingscentrum. Als je een loutere inzage wenst, kan je dit daarom ook aanvragen bij Adoptiehuis (bij binnenlandse adoptie) of het VCA (ongeacht herkomstland). Die inzage kan dan op kortere termijn plaatsvinden dan dat het Afstammingscentrum dit kan voorzien. Als je - naast of na je dossierinzage - bijkomende vragen hebt rond herkomst/zoeken, zal je alsnog naar het Afstammingscentrum doorverwezen worden, zodat je daar een traject kan opstarten. 

Wat betreft inzage bij het VCA: het VCA voorziet zelf geen psychosociale begeleiding, maar werkt hiervoor samen met ons, Steunpunt Adoptie. Als je een inzage wenst bij VCA, zal er voorgesteld worden dat één van onze nazorgmedewerkers meegaat om je emotioneel te ondersteunen tijdens de inzage van je adoptiedossier als je dit wenst. 

Daarnaast kan je voor een inzage in je dossier terecht bij Adoptiehuis (binnenlandse adoptie) en Het Kleine Mirakel (interlandelijke adoptie), op voorwaarde dat je al bij hen in begeleiding bent en je wenst dat de inzage daar plaatsvindt.

Het recht tot inzage geldt voor elke geadopteerde vanaf 12 jaar. Als je jonger bent dan 12 jaar, zal men rekening houden met je leeftijd en maturiteit.

Hier lees je meer over welke documenten je kan inkijken tijdens een inzagegesprek.

Emotionele ondersteuning voor, tijdens en na

Het is normaal als je met vragen zit over je adoptie en afkomst. Vragen zoals 'Waar kom ik vandaan?', 'Wie zijn mijn biologische ouders?' en 'Welke rol speelt adoptie in mijn leven?' kunnen van tijd tot tijd op de voorgrond komen. Nadenken over deze vragen is soms een hele uitdaging; één die je misschien liever uit de weg gaat. Toch kan bezig zijn met je herkomst en het geadopteerd zijn helpen om met moeilijkheden om te gaan waar je tegenaan loopt.

Als je belangstelling hebt voor je geschiedenis of nieuwsgierig bent naar je geboortefamilie, kan je bij ons, Steunpunt Adoptie, terecht voor emotionele begeleiding. Samen met jou staan we stil bij wie of wat je zoekt. Dat kan één gesprek, een telefoontje of meerdere gesprekken zijn, afhankelijk van wat voor jou waardevol is. Deze begeleiding is gratis.

Ook na de zoektocht kan je bij ons terecht. Een reis naar je land van herkomst en/of eventuele ontmoeting met je eerste ouders/familie kan meer met je doen dan je vooraf had verwacht. Je kan, in plaats van verlossende antwoorden, misschien nog meer vragen hebben.

Meer over onze individuele nazorgbegeleiding lees je hier

Lezen over ...

Op a-Search kan je alvast meer lezen over psychosociale aspecten bij het op zoek gaan of zijn. Je vindt er info over het online zoeken naar, contacteren van en gecontacteerd worden door je eerste/geboortefamilie.

Praten met andere geadopteerden

Praat je graag met andere geadopteerden over je levensverhaal en zoektocht in een veilige context? De geadopteerde buddy's van onze vrijwilligerswerking a-Buddy staan voor je klaar om een luisterend oor te bieden. Je kan ook terecht bij verschillende verenigingen voor lotgenotencontact.

Heb je vragen? Misschien vind je ze hier wel tussen.

 

Bekijk alle veelgestelde vragen

06 dec
Uitgelicht
Voor elke adoptie neemt een ouder onzichtbaar afscheid – een verlies dat vaak in stilte wordt do…
02 dec
Vacature
Word jij onze nieuwe collega?! Wij zoeken een administratief medewerker en een medewerker co…
28 nov
Hulpverlener in de kijker
Groepspraktijk Kompas is een multidisciplinaire praktijk op onze adoptiekaart die zich al dertig…
15 nov
Boekbespreking
Lise, nazorgmedewerker bij Steunpunt Adoptie, las het boek 'Whatever Next?: On Adult Adoptee Ide…