Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Individuele begeleiding (kandidaat-)adoptieouders

Heb je een vraag, nood aan een gesprek of zoek je persoonlijke begeleiding? Je kan in elk van deze gevallen bij ons terecht. We bieden individuele begeleiding aan via e-mail, telefoon en persoonlijk gesprek.

Persoonlijk gesprek

Wil je liever een persoonlijk gesprek, dan kan je een afspraak maken. Tijdens het gesprek wordt er dieper ingegaan op jouw vraag.

Eerste Hulp Bij Adoptie - EHBA

Een aantal medewerkers van Steunpunt Adoptie zijn gespecialiseerd in ondersteuning tijdens de eerste periode dat het adoptiekind in het gezin is (Eerste Hulp Bij Adoptie). Om een veilige hechtingsrelatie met je adoptiekind op te bouwen is het van belang dat je de signalen en emotionele behoeften van je kind goed begrijpt. EHBA helpt je om de verschillende reacties en houdingen van je kind te interpreteren en geeft je concrete middelen om de hechtingsrelatie met je kind te verbeteren. 

Deze individuele begeleiding bestaat uit telefonische consultaties of via een gesprek op de dienst. We geven ook EHBA-ondersteuning in groep, voor ouders die die kort daarna vertrekken om kennis te maken met hun adoptiekind. 

Begeleiding van ouders met tieners

Onze medewerkers zijn ook gespecialiseerd in de visie van Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit (Omer Haim). Ouders met tieners die met opvoeding worstelen, kunnen persoonlijk begeleid worden door een nazorgmedewerker. Daarnaast hebben we ook een groepsbegeleiding rond deze thematiek.

Ieder contact start met een vraagverheldering. Een nazorgmedewerker bekijkt jouw verhaal met de 'adoptiebril'. Als blijkt dat je bezorgdheid adoptiegelinkt is, kan je samen met deze medewerker op zoek naar antwoorden. Hiervoor zijn doorgaans enkele gesprekken nodig die om de twee weken gepland worden. Een gesprek duurt ongeveer een uur.

E-mail

Nazorgvragen kan je mailen naar de mailbox van ons team nazorgmedewerkers. Een medewerker behandelt je vraag en neemt contact met je op.

Telefoon

Je kan ook bellen met een van onze medewerkers. Het team is beschikbaar op het nummer 078 15 13 27. Een telefonische nazorgafspraak kan ook ingepland worden op andere momenten. 

maandag van 9u tot 12u en van 14u tot 16u
dinsdag van 9u tot 12u en van 14u tot 16u
woensdag van 9u tot 12u 
donderdag van 9u tot 12u en van 14u tot 16u

Doorverwijzing

Soms word je beter door een andere dienst geholpen. Wanneer een langdurig therapeutisch traject nodig is, zoeken we samen naar een juiste doorverwijzing.
 

Heb je vragen? Misschien vind je ze hier wel tussen.

 

Bekijk alle veelgestelde vragen

19 mei
Interview
Negen jaar geleden adopteerde Linda als bewust alleenstaande mama haar dochter Fee*. Fee kreeg z…
12 mei
Hulpverlener in de kijker
Het Rattennest is een praktijk voor opvoedingsondersteuning, gezinsbegeleiding en (psycho)pedago…
28 apr
Verslag
Twee weken geleden vond er opnieuw een panelavond plaats in Aalst. Twee geadopteerden, twee (eer…
31 mrt
Verslag
Benieuwd hoe 2021 eruit zag voor Steunpunt Adoptie? Je leest er hier alles over in ons nieuwe ja…