Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Individuele begeleiding geadopteerden

Ik kreeg via sociale media een berichtje van iemand die beweert mijn halfbroer te zijn. Wat nu? Ik zou wel meer willen weten over mijn achtergrond, maar tegelijk ben ik ook bang om ermee geconfronteerd te worden.

Het is moeilijk om diepere relaties aan te gaan, zowel vriendschaps- als liefdesrelaties. Ik denk dat mijn adoptie hierin meespeelt. Hoe krijg ik hier meer inzicht in?

De keuze om aan kinderen te beginnen was al niet vanzelfsprekend en nu er een baby op komst is, overvalt er mij soms een gigantisch angst. Is dat normaal? Heeft dit met mijn eigen geadopteerd zijn te maken?

Soms zijn er donkere gedachten in mijn hoofd. Ik heb dan het gevoel dat ik het niet waard ben om hier te zijn. Dan denk ik na over waarom ik ben afgestaan.

Zo van die bounty-opmerkingen geven mij de kriebels. Ik ben niet wit, noch zwart; of de ‘ideale’ combinatie van de twee. Voor mij is dat racistisch. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Ben je geadopteerd en zoek je persoonlijke begeleiding?

Als geadopteerde kan je levenslang bij ons terecht. We staan open voor elk verhaal en elke vraag. In elke fase van jouw leven ben je welkom bij ons.

 • We bieden individuele begeleiding via e-mail, telefoon of persoonlijk gesprek (online of op ons kantoor in Gent).
 • We werken op afspraak. Wanneer de nood groot is, kan je ons zonder afspraak contacteren en proberen we je zo snel mogelijk te helpen. 
 • Afhankelijk van jouw noden kunnen dit één of meerdere gesprekken zijn. Soms zijn er enkele gesprekken nodig die doorgaans om de twee weken gepland worden. Een gesprek duurt dan ongeveer 1 uur.
 • Deze begeleiding is volledig gratis.
 • Soms word je beter door een andere dienst of hulpverlener geholpen. Wanneer crisishulp of een langdurig therapeutisch traject nodig is, zoeken we samen naar een juiste doorverwijzing.

Waarover kunnen deze gesprekken gaan?

Tijdens een eerste gesprek verkennen we je vragen of zorgen, de geschiedenis en de context ervan. Een nazorgmedewerker bekijkt jouw verhaal met de 'adoptiebril'. Als blijkt dat je bezorgdheid adoptie gelinkt is, kan je samen met deze medewerker op zoek gaan naar antwoorden. Deze gesprekken kunnen gaan over:

 • Betekenis van adoptie in je leven
 • Relaties met vrienden, familie, partners
 • Zoeken en (niet) vinden
 • Sociale/relationele vragen
 • Identiteit en loyauteit
 • Racisme en vooroordelen
 • Angst, eenzaamheid, niet goed in je vel zitten
 • Eigen kinderwens

Bij wie kan je terecht?

Afhankelijk van je vraag en de beschikbaarheid van de medewerkers, kan je terecht bij:

Je kan hen rechtstreeks een mailtje sturen, een mail sturen naar het algemene mailadres (nazorg@steunpuntadoptie.be) of telefoneren naar 078/15 13 27.

Spreek je liever met een geadopteerde? Je kan ook terecht bij de buddy’s van a-Buddy, een deelwerking van Steunpunt Adoptie.

Voor vragen over ‘op zoek gaan naar je herkomst’ kan je informatie terugvinden op de website a-search en kun je ook terecht bij het Afstammingscentrum.

Heb je vragen? Misschien vind je ze hier wel tussen.

 

Bekijk alle veelgestelde vragen

23 mei
Interview
Jaarlijks melden zo’n 200-tal kandidaat-adoptanten zich aan bij het Vlaams Centrum voor Adoptie …
12 mei
Opinie
Moederdag is een dag van bloemen en taart, maar het is ook een dag waarop ­ambigue gevoelens kun…
04 mei
Interview
Nicole Koman werd geboren in Nederland en na enkele maanden binnenlands geadopteerd. Begin dit j…
20 apr
Hulpverlener in de kijker
Katrien Bruneel is een therapeut op onze adoptiekaart. Ze is werkzaam in Oostende en Knesselare.…