Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Hoelang duurt het om een kind te adopteren?

Bij het lezen van onderstaand antwoord, let op: adoptie in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Iedereen kan zich bij VCA blijven aanmelden voor de adoptie van een ongekend kind, maar er gaan geen infosessies voor adoptie door, er wordt geen instroombeheer voor interlandelijke adoptie toegepast en er kunnen geen bemiddelingscontracten voor interlandelijke adoptie worden afgesloten. Lees hier meer over de hervorming.

Hoelang het duurt om een kind te adopteren hangt af van veel verschillende factoren. Houd er echter rekening mee dat starten met de adoptieprocedure geen enkele garantie inhoudt dat je effectief één of meerdere kinderen zal kunnen adopteren.

interlandelijke adoptie

Ga je voor een interlandelijke adoptie, dan bestaat de procedure uit een geschiktheidsprocedure in België en de adoptieprocedure in het buitenland.

  • Om de geschiktheidsprocedure in België doorlopen, moet je rekenen op 2 tot 3 jaar. Gedurende die periode volg je verplichte info- en voorbereidingssessies gevolgd door een maatschappelijk onderzoek.
  • Ben je geschikt bevonden, dan kan je een samenwerking aangaan met een adoptiedienst. De wachttijd die volgt is afhankelijk van het herkomstland en kindprofiel dat je hebt gekozen. De gemiddelde wachttijden in de herkomstlanden variëren van 2 tot 5,5 jaar en kan je terugvinden in de activiteitenverslagen van het VCA.

binnenlandse adoptie

De wachttijd bij een binnenlandse adoptie hangt af van het aantal kandidaat-adoptieouders en van het aantal kinderen dat wordt afgestaan. De wachttijd is hoog gezien het groot aantal kandidaat-adoptieouders die zich jaarlijks melden (150 tot 200) voor een kleine groep (20-tal) adoptable kinderen. Je moet rekenen op een procedure die momenteel 9 à 10 jaar duurt. 

Naar het FAQ overzicht