Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Hoelang duurt het om een kind te adopteren?

Hoelang het duurt om een kindje te adopteren hangt af van verschillende factoren.

Ga je voor een interlandelijke adoptie, dan bestaat de procedure uit een geschiktheidsprocedure in België en de adoptieprocedure in het buitenland.
Om de geschiktheidsprocedure te doorlopen mag je rekenen op 1 tot 2 jaar. Gedurende die periode volg je verplichte info- en voorbereidingssessies gevolgd door een maatschappelijk onderzoek.

Ben je geschikt bevonden, dan kan je een samenwerking aangaan met een adoptiedienst. De wachttijd die volgt is afhankelijk van het herkomstland en kindprofiel dat je hebt gekozen. In totaal duurt de volledige adoptieprocedure tussen 2 en 5 jaar, van aanmelding tot aankomst van het adoptiekind. De gemiddelde wachttijden in de herkomstlanden kan je terugvinden in de activiteitenverslagen van het VCA.

De wachttijd bij een binnenlandse adoptie hangt af van het aantal kandidaat-adoptieouders en van het aantal kinderen dat wordt afgestaan. De wachttijd is hoog gezien het groot aantal kandidaat-adoptieouders die zich jaarlijks melden (150 tot 200) voor een kleine groep (20 tot 25) adoptable kinderen. Je moet zeker rekenen op een procedure die 7 tot 9 jaar duurt. 

Naar het FAQ overzicht