Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Wat houdt het maatschappelijk onderzoek in?

Binnen het jaar na het volgen van de voorbereidingscursus, dien je een verzoekschrift in bij de griffie van de familierechtbank van het arrondissement waar je woont.

Vervolgens beveelt de familierechter een maatschappelijk onderzoek aan de hand van een tussenvonnis, dat via het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) wordt overgemaakt aan MOA vzw (Maatschappelijk Onderzoek voor Adoptie). Je stelt je levensverhaal op en vult een vragenlijst in, die het VCA ook aan het MOA bezorgt.

MOA plant 4 gesprekken in. Er wordt bij de gesprekken onder meer stilgestaan bij je

  • adoptiemotivatie
  • relationele en pedagogische vaardigheden en
  • psychische draagkracht om een adoptiekind op te voeden in je gezin. Het adopteren van een kind kan risico’s inhouden. Een adoptiekind is immers een gekwetst kind. Daarom is het belangrijk dat adoptieouders over vaardigheden en kwaliteiten beschikken om met de kwetsbaarheden van hun adoptiekind om te gaan.

De gesprekken gebeuren door een maatschappelijk assistent en een psycholoog. Tijdens het onderzoek staat het belang van het adoptiekind centraal. MOA zal je ook vragen om een attest van je huisarts over je medische geschiktheid aan hen te bezorgen.

MOA legt de gegevens uit de gesprekken samen tijdens de multidisciplinaire teambespreking en komt tot een advies en stelt een eindrapport opDit wordt vervolgens naar het VCA doorgestuurd, die het op hun beurt aan de familierechtbank en jezelf bezorgen. De familierechtbank nodigt je uit voor een rechtbankzitting. 

Meer info over het maatschappelijk onderzoek vind je hier.

Naar het FAQ overzicht