Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

16 feb
Hulpverlener in de kijker

Veerle De Brandt is een oudercoach op onze adoptiekaart en heeft een groepspraktijk in Gent. We stellen haar graag aan je voor.



Dag Veerle. Vertel eens iets over jezelf en je praktijk?

In 2020 heb ik Eigenwijs opgericht, een coachingspraktijk voor ouders. Ondertussen is Eigenwijs uitgegroeid tot een groepspraktijk waar ik samenwerk met een psychotherapeut en bewegingscoach/therapeut om gezinnen nog beter te ondersteunen.

Mijn drijfveer is altijd geweest om kinderen vooruit te helpen. Ik ben tien jaar zorgcoördinator geweest in het basisonderwijs. Daar merkte ik dat je een kind maximaal vooruit kan helpen als je ook aan de slag gaat met de volwassenen rondom het kind, zoals leerkrachten en ouders. Als je ouders of leerkrachten versterkt in functie van één kind, maak je hen ook sterker voor de andere kinderen in het gezin of de klas. Zij groeien persoonlijk en geven vervolgens zaken door aan hun eigen peers, ouders, vrienden, collega’s, familie … Ik besloot daarom om in mijn praktijk met ouders te werken, maar in functie van de kinderen en het hele gezin.

Coaching ken ik vanuit mijn ervaring binnen het onderwijs. Na een korte vooropleiding volgde ik het postgraduaat Coaching aan de HoGent. Ik vind coaching een hele fijne manier van werken. Het werkt heel goed om vooruitgang te krijgen in doelen die voor mensen belangrijk zijn. De match tussen werken met ouders en coaching heeft geleid tot Eigenwijs.

Wat is jouw link met adoptie?

Door mijn eigen situatie kwam ik in aanraking met adoptie en alle thema’s en organisaties die daarmee te maken hebben.

Mijn man en ik hebben ondertussen drie kinderen, maar nog voor de geboorte van ons eerste kind hebben wij ons aangemeld voor adoptie. Ik kan moeilijk definiëren van waaruit, maar voor ons klopte het om in ons gezin niet enkel biologisch eigen kinderen te hebben. Net op het moment dat wij konden adopteren, bleek ik zwanger te zijn van ons derde kind.

Ik ben geen expert of ervaringsdeskundige van de hoogste plank, maar door meer dan tien jaar bezig te zijn met adoptie, soms in meer en soms in mindere mate, is het een levendig thema geworden in mijn leven en zijn. Redelijk recent hebben we de adoptieprocedure stopgezet, want met drie kinderen voelt ons gezin compleet, maar ik ben en blijf alert en sensitief voor het thema adoptie.

Wie kan bij jou terecht?

Zoals gezegd, werk ik enkel met ouders, maar dat gaat vrij ruim, want elke ouder is welkom ongeacht de leeftijd van het kind en de manier waarop het ouderschap tot stand komt of kwam. Sommige cliënten hebben (nog) geen kinderen, maar voelen zich al ouder en zijn daarmee bezig. Andere cliënten hebben kinderen die zelf al kinderen hebben.

Ik merk dat ouders die bij mij komen vaak al weken, maanden of soms nog langer met hun probleem zitten. Dikwijls zijn het ondernemende mensen die al veel zelf gelezen en uitgeprobeerd hebben. Adoptieouders in het bijzonder zijn niet zonder informatie, integendeel, maar juist de veelheid aan informatie, tips en adviezen zorgen ervoor dat ze wat verdwaald raken. Coaching is dan een goede tactiek om hen hun eigen pad te helpen zoeken.

Met welk type van vragen komen ouders bij jou?

In heel grote lijnen gaan vragen vaak over wat het ouderschap doet met jezelf en/of je partner. Een ander deel van de vragen zijn eerder opvoedkundig waarbij er zaken scheef gelopen zijn in de gezinsdynamiek. Ik merk dat mensen dikwijls met concrete opvoedkundige vragen komen, maar dat het onderliggend gaat om dat eerste deel. De twee staan dus zeker niet los van elkaar.

Specifiek in de adoptiecontext heb ik al adoptieouders begeleid wiens kinderen worstelen op emotioneel vlak en daardoor zogenaamd ‘moeilijk’ gedrag stellen dat belastend is voor het kind zelf, de ouders en het gezin. Een vraag die daar vaak bijkomt, is: is dit gelinkt aan adoptie of niet? Sommige ouders vragen zich af hoe ze best handelen rekening houdend met de context en het achterliggend verhaal van de kinderen. Bij andere ouders is het juist van belang om hen die gevoeligheid van adoptie bij te brengen. Ik begeleid adoptieouders die dachten en voelden goed bezig te zijn, maar wiens band met het kind plots onder druk lijkt te staan. Of omgekeerd: adoptieouders die een moeilijke start kennen en daarbij ondersteuning zoeken.

Hoe ga je tewerk?

Ik start met een gratis kennismakingsgesprek, zodat mensen kunnen inschatten of mijn manier van werken hen zal liggen of niet. Zelf kan ik op die manier aftasten of de vraag waarmee men komt een coachbare vraag is of eerder een vraag naar therapie of een cursus. Indien nodig kan ik dan doorverwijzen. Ik merk dat zo’n kennismakingsgesprek mensen op hun gemak stelt. Er is nog een vrijblijvendheid, maar ze kunnen hun verhaal al eens vertellen en er worden al wat dingen duidelijk.

Binnen coaching is het de bedoeling om verandering teweeg te brengen in de richting van een doel. Soms is het moeilijk om dat doel duidelijk te krijgen en moeten we eerst daarrond werken. De weg ernaartoe is vervolgens altijd hard werken. Zoeken, proberen en uittesten wat al dan niet lukt of zelfs helemaal mislukt. Ouders moeten thuis aan de slag gaan en dat vraagt engagement. Het is niet voldoende om er alleen bij mij tijdens de sessies mee bezig te zijn.

Mensen kunnen alleen of met meerdere komen. Zo zijn er samengestelde gezinnen waarbij de nieuwe partner meekomt. Samen komen is geen must, maar ik voel er wel de meerwaarde van, want eens je tot een concreet idee komt, heb je meteen die gezamenlijkheid waarmee je naar huis gaat.

Naast een individueel aanbod hebben we bij Eigenwijs een groepsaanbod waarbij maximum vier gezinnen een vaste reeks van vier sessies volgen. In elk van de vier sessies komt één van de gezinnen met hun situatie aan bod. Onderling wordt daarover vervolgens uitgewisseld. Vaak werkt dat heel inspirerend en is het al gauw duidelijk dat ouders gelijkaardige, achterliggende vragen hebben. Sommige ouders vinden het fijn om zo te leren in een kleine, veilige groep. Voor anderen is het net een drempel dat er anderen bijzijn en die vinden eerder hun gading in een individueel traject.

De praktijk van Veerle is gelegen in op de Oude Houtlei 82 in Gent. Je kan Veerle contacteren via +32 (0) 487 90 77 27 of veerle@eigen-wijs.be. Meer informatie vind je op www.eigen-wijs.be.

Gepost in: Hulpverlener in de kijker

25 apr
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…