Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

12 mei
Opinie

Moederdag is een dag van bloemen en taart, maar het is ook een dag waarop ­ambigue gevoelens kunnen spelen. We denken dan misschien in de eerste plaats aan gezinnen zonder moeder, of aan gezinnen met twee vaders waarin er geen (aanwezige) moeder is, maar ook voor geadopteerden kan ‘moederdag’ een beetje wrang klinken.

‘What’s in a name?’, vroeg Shakespeare zich lang geleden af. De laatste jaren ­hebben talrijke (terechte) discussies over naamgeving ons geleerd: veel. Dat is in de adoptiecontext niet anders. Elke geadopteerde heeft vaak twee moeders. We ­hebben voor ieder van hen ontzettend veel namen. In alfabetische volgorde: adoptiemoeder, afstandsmoeder, biologische ­moeder, buikmoeder, eerste moeder, ­geboortemoeder, mama.

Een naam is niet neutraal. De naam die je kiest voor iemand, zegt iets over hoe je je voelt en naar de wereld kijkt. Het hangt samen met je verleden en de relatie tot de andere persoon. Sommige geadopteerden noemen hun adoptiemoeder gewoon ­‘mama’, omdat die naam voor hen het ­beste aanvoelt. Anderen spreken over hun ‘adoptiemama’. Termen als ‘biologische mama’ en ‘afstandsmama’ lijken voor sommigen te impliceren dat er geen verdere rol meer is voor die ouders, dus kiezen zij ­ervoor om die termen niet te gebruiken. Zij ervaren ‘eerste ouders’ als een neutralere term. Of net niet, want veronderstelt ­‘eerste ouders’ niet dat ze ‘voorbij’ zijn?

‘Wie is jouw echte mama?’, is vaak een onschuldige, goedbedoelde vraag, maar ze raakt aan je identiteit, aan een heel intiem en soms complex deel van jezelf. Die vraag gaat naar de kern van alles: je geboorte en degene die jou op de wereld heeft gezet. Voor geadopteerden is dat het eerste ­moment van verlies. De naam die zij ­kiezen voor die persoon – en daarmee ­samenhangend de naam voor de personen die hen geadopteerd hebben – is voor iedere geadopteerde anders.

Als samenleving zijn we op zoek naar uniformiteit en duidelijkheid. We willen een term die voor iedereen past, maar een moeder kun je niet altijd zomaar een ­moeder noemen – soms is het complexer dan dat. What’s in a name? Shakespeare, je had het echt wel mis: een naam doet ertoe. Het is een klein woord, waarin veel erkenning zit.

Zit je naar aanleiding van moederdag met vragen en wil je er met iemand over praten? Alle adoptiebetrokkenen kunnen terecht bij onze nazorgmedewerkers. Ben je geadopteerd en wil je er liever met een andere geadopteerde over praten? Bij a-Buddy kan je (anoniem) chatten met een andere geadopteerde of een vaste buddy aanvragen. Stond je je kind af en heb je nood aan een gesprek? Je kan ook terecht bij Adoptiehuis.

Gepost in: Opinie

15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …