Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

02 feb
Tips & tricks

Wat vliegt de tijd, Facebook bestaat al 13 jaar.

De komst van Facebook - maar ook het internet in het algemeen - heeft heel wat veranderd in de wereld van adoptie. Het biedt een schat aan mogelijkheden: adoptiekinderen kunnen sneller contact leggen met familieleden, geboorteouders kunnen hun afgestane kinderen gemakkelijker opsporen, enz. 

Dat het internet fantastisch is, daar zijn we het allemaal over eens. Toch is het goed om hier voorzichtig mee om te gaan.

We geven alvast tien tips om zorgvuldig om te gaan met Facebook bij de zoektocht naar de roots:

  1. Praat met je kind vaak over adoptie en begin er op tijd mee. Ook als je kind een tiener is en wat minder gemakkelijk zou praten met jou, blijft adoptie best bespreekbaar. 
  2. Naarmate je kind ouder wordt, is het belangrijk bijzondere aandacht te besteden aan zijn behoefte aan informatie. Je hoeft er niet naar te gissen, je kan het gewoon vragen. "Wil je meer weten over je adoptie of je geboorteouders ?", "Wil je contact met je broers of zussen?".
  3. Zorg ervoor dat je kind bij jou terecht kan voor informatie en steun hem in zijn zoektocht naar informatie. Als je kind weet dat je hem steunt en zal helpen, dan zal hij minder snel alleen op onderzoek uitgaan op het internet.
  4. Beschik je zelf niet over veel informatie over de herkomst van je kind, neem dan contact op met de betrokken adoptiedienst of overheid om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over zijn eerste levensfase.
  5. Wanneer je kind online contact wil leggen met zijn geboortefamilie, help hem hierbij of vraag raad aan betrokken instanties die je hierin kunnen ondersteunen. Vraag aan de familie of Facebook voor hen het juiste medium is om dat te doen. Gebruiken ze Facebook? Posten ze dingen die ze niet met hun geboortekind willen delen? Als de geboorteouders via Facebook contact willen leggen, vraag dan of ze je ook een vriendschapsverzoek sturen.
  6. Indien je omwille van bepaalde (veiligheids)redenen vindt dat je tiener geen online contact mag hebben met zijn geboorteouders, leg dat dan uit. Zeg waarom je ertegen bent. Maar zorg ervoor dat jullie dan op een andere manier informatie krijgen.
  7. Vind je dat je kind zich te veel blootstelt aan de geboortefamilie online, reageer daar dan rustig op en bespreek je bezorgdheden met je kind.
  8. Maak je je zorgen over de informatie die de geboortefamilie deelt via Facebook, bespreek dit dan met hen. Ze zijn zich misschien niet bewust van de invloed die al die nieuwe informatie heeft op je kind.
  9. Maak afspraken met je kind over internetgebruik. Dat is niet leuk, maar kinderen moeten beschermd worden op internet. In principe mag een kind pas op Facebook als het 13 jaar is.
  10. Aanvaard dat je geen volledige controle hebt. Hoe ouder kinderen worden, hoe moeilijker het wordt te vermijden dat ze online gaan en te controleren wat ze online doen. Probeer ervoor te zorgen dat jullie samen kunnen op weg gaan, dat je er bent als je kind je nodig heeft.

Bron: creatingafamily.org

Meer info over veilig internetten vind je hier.

Gepost in: Tips & tricks

25 apr
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…