Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

03 okt
Hulpverlener in de kijker

Tara Mergeay is een adoptiecoach op onze adoptiekaart. We stellen haar graag aan je voor.



Dag Tara. Vertel eens iets over je praktijk? Welke link is er met adoptie?

Als adoptiecoach hoor ik wel vaker volgende vragen: “Waarom ben je een adoptiecoach? Wat doe je nu precies?”

Ik ben zelf geadopteerd uit India. Als ervaringsdeskundige merkte ik op dat hoe er vandaag gekeken wordt naar adoptie veel te maken heeft met hoe adoptie de voorbije jaren in beeld werd gebracht. Dat is vaak ofwel rooskleurig of bitterzwart, met weinig ruimte voor nuances. Op verschillende mediakanalen zien mensen dezelfde schrijnende beelden van arme kinderen op straat in schrijnende omstandigheden (oorlog, armoede, natuurrampen,…). Mensen concluderen dan weleens: “als wij zelf geen kinderen kunnen krijgen, dan kunnen wij een ander kindje wel een beter leven geven.” In vele ogen de ideale motivatie om te adopteren. En het lijkt een ideale uitkomst voor alle partijen, toch? De vraag is: is dit beeld correct? En is het wel zo ideaal?

Bij adoptie zijn er veel betrokkenen (geadopteerde(n), biologische ouder(s), (kandidaat-)adoptieouder(s)). Daarom kan je niet zo makkelijk vanuit één bril naar adoptie kijken. Toch is dat vandaag nog vaak het geval. Ik ben ervan overtuigd dat de samenleving een meer realistisch beeld zou moeten krijgen van adoptie, zodat (kandidaat-)adoptieouders het hele proces met meer realistische verwachtingen ingaan. Als adoptiecoach hoop ik mijn steentje bij te dragen aan dat realistischere beeld.

Wie kan er bij jou terecht?

Mijn praktijk is gelegen in Leuven centrum.  Het is een warme praktijk voor iedereen in Vlaanderen die met het thema adoptie te maken heeft. Ik bied een luisterend oor aan geadopteerden met identiteitsvragen, biologische ouders met vragen omtrent hun kind en hun verwerkingsproces, alsook aan (kandidaat-)adoptieouders met opvoedkundige vragen. Ik ga uit van het idee dat elke adoptie een uniek verhaal vertelt. In mijn coaching combineer ik theoretische sessies met openhartige gesprekken. Elke sessie is op maat gemaakt.

Op dit moment zie ik in mijn praktijk vooral kandidaat-adoptieouders die de adoptieprocedure al hebben gestart of willen starten. De meeste kandidaten hebben vragen over het maatschappelijk onderzoek. Vaak weten ze niet goed wat ze tijdens zo’n gesprek mogen zeggen. Daar begeleid ik hen dan in.

Hoe ga je te werk?

Eerst en vooral creëer ik een veilige omgeving waar je fysiek en emotioneel de ruimte hebt om jouw persoonlijke verhaal met al jouw frustraties, angsten, verdriet, hoop, dromen te vertellen zonder enige angst. Bij mij kan je alles zorgeloos uiten zonder beoordeeld of veroordeeld te worden. Dan begeleid ik je met het leren jezelf vragen te stellen. Vragen die je misschien nooit durfde te stellen. Of niet eens wist hoe je ze moest stellen, laat staan dat je ze mocht stellen. Samen ontdekken we vraag en antwoord.

Het lijkt misschien een vreemde techniek, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je jezelf vragen durft te stellen en ook leert te beantwoorden, je je eigen ‘aha’-momenten creëert en zo tot nieuwe inzichten of perspectieven komt. Doordat je het werk als het ware zelf doet, ga je die nieuwe inzichten beter onthouden en toepassen. Op die manier zal jouw zelfvertrouwen en veerkracht beetje bij beetje groeien.

Met die methode help ik geadopteerden in hun verwerkingsproces en zoektocht en help ik (kandidaat)-adoptieouders in hun capaciteiten en kennis omtrent hun ouderschap en hun eigen vader- of moederschapsrol.

Mijn doel als coach is dat wanneer je naar huis gaat, je vertrekt met een gevoel van (h)erkenning en met praktisch advies. Adoptie is er voor het leven, net als de verwerking ervan. Het is dus uiterst belangrijk dat je het proces aangaat met persoonlijke inzichten, op jouw eigen tempo.

Wat is jouw achtergrond?

Ik ben geen psycholoog, therapeut of traumatoloog. Ik ben van opleiding sociaal assistent. Daarnaast ben ik 40 jaar ervaringsdeskundige. Ik ben geboren in Calcutta (India) en opgegroeid in Zemst bij de familie Mergeay.

Tijdens mijn opleiding heb ik de basis voor mijn professionele expertise ontwikkeld. Ik liep een jaar lange stage bij het toenmalige binnenlands adoptiebureau ‘Gewenst Kind’ (nu Adoptiehuis), onder de leiding van Jo Labens. Exact 17 jaar later - en enkele (levens)ervaringen rijker – ben ik definitief de weg ingeslagen die ik toen startte. Sinds 2017 heb ik mijn eigen praktijk.

Naast gesprekken met adoptiebetrokkenen organiseer je ook adoptieweekenden, netwerkevents en workshops. Kan je daar iets meer over vertellen?

Adoptieouderschap is niet te vergelijken met biologisch ouderschap. Adoptie brengt specifieke uitdagingen met zich mee in de opvoeding van een kind. In mijn gesprekken met ouders merkte ik enkele specifieke, terugkerende frustraties op. Er is zoveel informatie te vinden op allerlei verschillende plekken, dat (kandidaat-)adoptieouders door de bomen het bos niet meer zien. Bovendien kreeg ik vaak de vraag: “waar en hoe kunnen we in contact komen met andere adoptieouders en/of geadopteerden?”

Daarom ben ik begonnen met het organiseren van exclusieve adoptieweekenden. Onder de naam ‘Nature versus Nurture’ trek ik er in de Waalse Ardennen 48u samen met een koppel op uit. Tijdens dat weekend bespreken we op maat 12 belangrijke adoptiethema’s. Het zijn thema’s die terugkomen in het maatschappelijk onderzoek en in het dagelijkse leven van een adoptiegezin. Denk aan: hechting, openheid, loyaliteit, trauma, verdriet, zoektochten, identiteit, racisme,… We bespreken ook praktische vragen, zoals “wanneer en hoe spreken we over adoptie met ons kind(eren)?” en “wat zijn do’s en don’ts als mijn kind wilt zoeken?” Hoe meer inzichten je hebt, hoe gerichter jouw hulp als ouder kan zijn. Zo’n weekend is een interactieve dialoog van theorie, praktijk en het uitwisselen van ervaringen.

Naast het adoptieweekend organiseer ik netwerkevents waar alle adoptiepartijen elkaar kunnen ontmoeten om ervaringen uit te wisselen in een informele sfeer, met een hapje en een drankje. Binnenkort gaat er opnieuw een netwerkevent door in Leuven. Specifiek voor geadopteerden organiseer ik later deze maand ook een workshop 'adoptie en familieopstellingen'.

Hoe kan men jou contacteren?

Voor meer informatie omtrent mijn dienstverlening, het adoptieweekend, de netwerkevents of workshops kan je terecht op mijn website. Of stuur een mailtje naar info@adoptiecoach.be. Als ik je kan helpen, hoor ik het graag!

Gepost in: Hulpverlener in de kijker

25 apr
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…