Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

06 dec
Adoptie ID

Wie is Lotus Li en wat is haar link met adoptie?



Naam: Lotus
Leeftijd: 19 jaar
Status: student Social Sciences (VUB), lid van de Vlaamse Jeugdraad, jongerenambassadeur van De Warmste Week, medeoprichter van Untold Asian Stories

Wat is jouw link met adoptie?

Ik ben binnenlands geadopteerd. Mijn mama uit China studeerde in België en raakte zwanger van mij. Door omstandigheden stond ze mij af voor adoptie. Uiteindelijk werd ik niet geadopteerd door een gezin dat op de wachtlijst stond, maar door de tolk van mijn mama. Zij leerden elkaar doorheen het proces beter kennen. Mijn mama voelde zich heel eenzaam en omdat haar tolk de enige was die haar kon verstaan en hielp in een systeem van mensen die waarschijnlijk niet zo behulpzaam waren, vroeg mijn mama haar om mij te adopteren. Haar tolk was een alleenstaande vrouw, dus ik kwam in een niet zo typisch adoptiegezin terecht.

Welke weg legde je af in je adoptieverhaal?

Mijn proces daarin was toch wel moeilijk. Ik had een hele goede jeugd, maar de afwezigheid van een vader was voor mij niet zo eenvoudig. Of dat denk ik toch. Het adoptiegegeven kwam daar bovenop.

Soms is het moeilijk om te weten vanwaar iets komt. Ik had het moeilijk, maar kwam dat doordat ik een vader in mijn adoptiegezin miste? Of was het terug te brengen tot het verhaal van mijn biologische vader? Of was het nog iets helemaal anders, zoals mijn adoptie of het gemis van mijn mama? Dat soort vragen stel ik me wel.

Het is niet zo dat alles perfect verloopt als je twee adoptieouders hebt. Ik ben heel dankbaar voor de mama die ik heb en dat is nu eenmaal hoe de dingen liepen. Ik neem niemand iets kwalijk.

Wat houdt je nu bezig met betrekking tot je adoptie?

Veel zaken. Ik ben er veel meer mee bezig dan dat ik op voorhand had kunnen voorspellen. Ik vond mijn mama op mijn vijftiende en verwachtte dat het mij rust zou brengen. Maar door de oprichting van Untold Asian Stories kom ik in contact met veel geadopteerden die op zoek zijn naar hun roots of bezig zijn met hun zoektocht. Ik begrijp waarmee zij worstelen. Op ons eerste event ontmoette ik een geadopteerde met wie ik nu samen het belang van nazorg voor geadopteerden onder de aandacht probeer te brengen. Dat passioneert me wel. Het is te belangrijk om te laten liggen.

Kan je iets meer vertellen over Untold Asian Stories?

In augustus lanceerden Ann, Emily en ik Untold Asian Stories. Het is ontstaan vanuit een gemis dat wij in onze eigen jeugd ervoeren en nu nog steeds ervaren, namelijk dat er geen Aziatische representatie is in Vlaanderen. Of als die er is, dat het stereotyperend is.

Untold Asian Stories gaat niet over samen een Aziatische taal of een cultuur leren kennen. Azië is ook zo groot. Het gaat echt over verbinden waar je eerder geen verbondenheid voelde, zoals jezelf herkennen in je omgeving of erkend worden in het racisme dat je meemaakt. Het racisme dat Aziatische personen meemaken is toch nog anders dan wat bijvoorbeeld zwarte mensen meemaken, maar daar wordt weinig over gesproken. Van zulke zaken willen we ook personen zonder Aziatische roots bewust maken. 

Waarvoor kan men bij jou terecht?

Mensen mogen mij contacteren als ze vragen hebben over mijn zoektocht naar mijn mama. Letterlijk dan, maar ook over mijn innerlijke zoektocht, want dat bracht heel veel met zich mee. Soms is het moeilijk om toe te geven of stil te staan bij hoeveel emoties daaruit kunnen voortkomen. Ik zal nooit ontkennen hoe moeilijk dat kan zijn.

En met Untold Asian Stories organiseren we events waarop geadopteerden sowieso welkom zijn. Het gaat dan echt om verbinden met mensen die een gelijkaardige ervaring hebben, niet in de zin van adoptie, maar hoe het is om Aziatisch te zijn in Vlaanderen. Soms is het gemakkelijker dat het niet zo voelt van ‘oei, ik ga naar een hulpgroep’, maar wel als ‘ik ga gewoon samen met mensen zijn zoals ik’. In de toekomst zijn we van plan om safe space events te organiseren, maar onze events zijn ook bedoeld om niet-Aziaten met Aziaten te laten connecteren, om elkaar te begrijpen. Dus ook als je niet Aziatisch bent, ben je welkom!

Lees meer over Lotus' verhaal op a-Buddy.

Gepost in: Adoptie ID

29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
23 feb
Actueel
De adoptiewetgeving in Vlaanderen wordt momenteel hervormd. Hieronder vind je een overzicht van …
22 feb
Hulpverlener in de kijker
Sinem Cakir is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als familieopsteller en innerlij…