Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

21 dec
Verslag

Steunpunt Adoptie vindt het belangrijk om nazorgprojecten te ondersteunen. Daarom lanceren we jaarlijks een incentivesoproep waarmee we nazorgprojecten inhoudelijk en financieel een duwtje in de rug willen geven. In oktober lanceerden we de oproep van 2024. Maar hoe zijn de projecten van 2023 eigenlijk verlopen? Eerder dit jaar gaven we een overzicht van de projecten die tijdens de vorige ronde als winnaars uit de bus kwamen. Nu het einde van het jaar nadert, is het tijd om even terug te blikken op enkele van de gerealiseerde projecten! Wat organiseerden zij en wat motiveerde hen om zich in te zetten voor de organisatie ervan?

Welzijnsdag Diversity Beauty - door CAFE

CAFE is een belangengroep die volwassen geadopteerden van alle herkomstlanden, eerste ouders en adoptieouders samenbrengt. Ook personen met een pleegzorg achtergrond en donorkinderen zijn welkom bij ons. Vanuit een kritische blik op de handhaving van kinder-en mensenrechten binnen het transnationale adoptiesysteem komen we op voor de rechten en het welzijn van onze doelgroep. Dat doen we door mee na te denken over beleid rond adoptie, wantoestanden aan te klagen, informatieve events en lotgenotencontact te organiseren.

Met hulp van de incentive van Steunpunt Adoptie organiseerden we onze jaarlijkse Welzijnsdag, die dit jaar als thema "Diversity Beauty" had. Geadopteerden werden geïnformeerd over de verzorging van alle huidtypes en aansluitend was er een make-up workshop voorzien.

Er is een grote behoefte en vraag vanuit personen met een gekleurde huid welke verzorgingsroutine zij moeten toepassen. In een hoofdzakelijk witte samenleving is er weinig informatie te vinden op vlak van beauty en verzorging voor deze doelgroep.

Uit een bevraging onder de deelnemers achteraf bleken enkel zeer enthousiaste en positieve reacties. We hebben zelf een positief gevoel overgehouden aan de organisatie van dit event dat zeer vlot verliep en waarbij we enorm genoten hebben van het persoonlijke contact onder lotgenoten in een gezellig en luchtig kader.

Ook in 2024 hebben we al heel wat op de agenda staan. Begin januari is er een opstellingsdag in samenwerking met AFC, er staat een nieuwe Welzijnsdag op de agenda en Yung zal naar Zuid-Korea reizen voor de uitspraak van de Waarheids en Verzoeningscommissie. We weten dus waar ons mee bezig te houden :-)

Connecting with my IDea - Adoptie Schakel Connecteert

Adoptie Schakel Connecteert is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de partijen uit de adoptiedriehoek. Voor dit evenement hebben we ons vooral gefocust op het welzijn van geadopteerden. Wij, An-Li Mus, Sheela Grammens en An Sheela Jacobs, zijn de vertegenwoordigers van dit collectief.

We organiseerden een ontmoetingsdag voor geadopteerden waar ook adoptieouders welkom waren. Verschillende sprekers hebben een woordje uitleg gegeven over:

  • het belang van onderzoek in adoptie
  • wat is identiteit en welke impact heeft dit voor geadopteerden die losgerukt werden van hun land van herkomst
  • het belang van de connectie met voeding en cultuur uit het herkomstland
  • crea-workshop: hierbij werden geadopteerden in een veilige setting uitgenodigd om te spreken over hun ervaringen terwijl ze creatief bezig waren
  • verhaal/getuigenis over fotografie en hoe het adoptieverhaal hierin verwerkt kan worden

We organiseerden dit event omdat we nog steeds de noodzaak voelen van lotgenotencontact bij geadopteerden in een veilige setting. We hebben betere contacten kunnen leggen en elkaar in het echt ontmoeten verhoogt het veiligheidsgevoel van iedereen.

Het event is heel vlot verlopen, maar het was net iets te kort. Er was ruimte voor ieders mening en standpunten over adoptie (partner van een geadopteerde, adoptieouders, …), daar zijn we trots op!

In de toekomst zullen we zeker nog ontmoetingen organiseren. We zullen op kleine schaal actief blijven en opnieuw wat meer inzetten op online sessies.

Back to the roots - Zemed Care

Zemed Care (‘zemed’ betekent ‘familie’ in Amharic) is een belangengroep die op twee verschillende doelen mikt.

Eerst en vooral is Zemed Care opgericht ter vertegenwoordiging en ondersteuning van Ethiopisch geadopteerden in de zoektocht naar hun roots. Dit doel bereiken we door een brug te bouwen tussen Ethiopië (herkomstland) en de huidige woonplaats van de geadopteerde. In eerste instantie zijn we er voor Belgisch geadopteerden, maar er zijn niet per se grenzen.

Naast families herenigen focussen we ons ook op het creëren van een veilige ontmoetingsplaats voor Ethiopisch geadopteerden. Dit doen we door evenementen en samenkomsten te organiseren in België, vooral in Vlaanderen.

Wij organiseerden met behulp van de incentive ons allereerste evenement. Het doel van dit event was om een eerste bijeenkomst te creëren waar de cultuur gevierd en erkend wordt, en dat op een laagdrempelige manier. Op die manier kreeg iedereen de kans om deel te nemen. Het hoofddoel was om mensen met elkaar te verbinden, ervaringen te delen en misschien zelfs vriendschappen te sluiten. Het event stond in het teken van 'voor en door ons'.

Zemed Care is ontstaan uit de bevlogenheid van Ethiopische geadopteerden. Dat is de voornaamste drijfveer achter de organisatie van het event zelf. De oorsprong komt vanuit onze eigen behoefte aan een ontmoetingsplaats - een ruimte waar geen verklaringen nodig zijn, waar ongepaste vragen achterwege blijven, en waar we onze cultuur op een authentieke wijze kunnen vieren. Dit vertegenwoordigt de verwezenlijking van een langgekoesterde ambitie: een veilige haven doordrenkt met plezier.

Het evenement was meer dan een gewone bijeenkomst; het betekende een mijlpaal als de allereerste gezamenlijke ervaring waarbij we niet alleen van elkaars gezelschap hebben genoten, maar ook elkaars verhalen hebben gedeeld. Het verloop van het evenement was uitermate positief en succesvol. In de organisatie waren er absoluut wat last minute obstakels en heel veel stress. Waardoor ik het niet onmiddellijk kon vatten wat voor een geweldige avond het was. Die zaterdagavond markeerde het startpunt van een unieke community, gevormd door en voor ons allen.

Ons streven is om in de toekomst meerdere evenementen te organiseren, met een minimum van twee per jaar als haalbaar doel. Met een groter team en een ruimer budget kunnen we zelfs nog ambitieuzer te werk gaan. Onze visie omvat niet alleen kwantiteit, maar ook diversiteit in de aard van de activiteiten, zodat we een breed publiek kunnen aanspreken. Het initiële succes van onze eerste bijeenkomst bevestigt de vraag naar dergelijke initiatieven. Echter, aangezien het aantal Ethiopisch geadopteerden in Vlaanderen de 900 overstijgt, beseffen we dat er nog veel werk aan de winkel is om iedereen een inclusieve plek te bieden. We staan klaar voor de uitdaging en kijken uit naar de groei van onze gemeenschap.

Network of Bolivian Adoptees kreeg een incentive voor de ontwikkeling van een eigen website. Zij zijn hier nog druk mee bezig en hopen de website in het voorjaar van 2024 te lanceren. Hou onze sociale media in de gaten als je hier graag van op de hoogte blijft!

Update 6/2/2024: De website van NOBA is gelanceerd! Je vindt er gerealiseerde activiteiten & projecten, inspirerende praktijken en (binnenkort) kennistools terug. Dankzij de incentives kon NOBA ook een nieuw logo uitwerken. Het logo is gebaseerd op de Gate of the Sun, een monument in Tiwanaku, Bolivia, en straalt de identiteit van NOBA uit, een organisatie gedragen door de gemeenschap.

Untold Asian Stories en Adoptiepedia stellen de tweede verbindingsdag voor jong geadopteerden door hun drukke agenda's uit naar 2024. Ook daarover zullen we communiceren zodra er meer details bekend zijn.

Gepost in: Verslag

15 nov
Boekbespreking
Lise, nazorgmedewerker bij Steunpunt Adoptie, las het boek 'Whatever Next?: On Adult Adoptee Ide…
15 okt
Actueel
Steunpunt Adoptie geeft de nazorg voor en met adoptiebetrokkenen graag een duwtje in de rug! …
10 okt
Interview
Eerder dit jaar kwam het autobiografische boek ‘Mam, ik kan niet meer’ van Betty van Brunschot u…
26 sep
Hulpverlener in de kijker
Ann Somers is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als klinisch psycholoog in Mortse…