Contacteer ons of spring binnen op Raas van Gaverestraat 67b in Gent.

Ontdek onze groepsbegeleidingen, en evenementen.

Het laatste nieuws en interessantste weetjes over de wereld van adoptie.

Ontdek een hulpverlener bij jou in de buurt via deze handige adoptiekaart.

Soorten hulpverleners op de adoptiekaart

Op deze adoptiekaart staan psychiaters, paramedische beroepen, (klinisch) psychologen, therapeuten en coaches. Hoe verschillen deze hulpverleners van elkaar?

Een psychiater is een arts die na zijn studie geneeskunde zich specialiseerde in psychiatrie. Een psychiater kan medicatie voorschrijven i.t.t. een psycholoog. Sommige psychiaters volgden een opleiding psychotherapie en geven ook gesprekstherapie.

Paramedici zijn zorgverleners die mogen helpen bij de diagnose en behandeling van een patiënt (bv. logopedist of diëtist). Ze mogen bepaalde behandelingen uitvoeren in opdracht van bijvoorbeeld een arts. Paramedici moeten een erkenning hebben om deze taken te mogen uitvoeren.

Een psycholoog is iemand die expertise heeft in de psychologie. Deze titel is in België beschermd. Enkel mensen die een universitair diploma hebben in de psychologie mogen de titel dragen. Psychologen zijn verplicht zich te registreren en zijn gebonden aan een deontologische code. Op de verwijslijst van Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen kan je zoeken naar psychologen in de regio.

Een therapeut is een algemene term om aan te geven dat iemand therapiesessies geeft. De titel van therapeut is tot op heden in België niet beschermd. Dit betekent dat iedereen zich therapeut mag noemen. Dit geldt ook voor de titel van coach. Je checkt best even welke opleiding(en) deze mensen hebben gevolgd.

Een titel en dus diploma of opleiding kunnen een indicatie zijn voor de kwaliteit, maar dat is niet noodzakelijk altijd zo. De werkzaamheid van een begeleiding zit hem ook in het ervaren van een goede band met de hulpverlener. Je kan dus even goed of beter geholpen zijn door een coach met wie het klikt, dan door een psycholoog met wie je geen klik voelt.

Vind je niet wat je zoekt op onze adoptiekaart? Op vind-een-psycholoog.be en vindeentherapeut.be kan je ook zoeken naar psychologen en therapeuten die ondersteuning bieden bij adoptiegerelateerde moeilijkheden. Ook op ikzoekhulp.be vind je een breed aanbod aan hulpverleners.

Het zoeken en vinden van een goede hulpverlener kan een moeilijk proces zijn. Als je graag hulp wilt bij het vinden van een geschikte doorverwijzing, mag je een mailtje sturen naar nazorg@steunpuntadoptie.be. We helpen je graag verder!

25 apr
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…
15 apr
Hulpverlener in de kijker
Laetitia Lebbe is een hulpverlener op onze adoptiekaart. Zij werkt als beeldend therapeut met ki…
29 mrt
Verslag
Benieuwd naar onze werking? Het jaarverslag van Steunpunt Adoptie 2023 is af! In het jaarverslag…
28 mrt
Verhaal
Wanneer je meer dan twee ouders hebt Meerouderschap is een belangrijke basisgedachte bij ado…